Radar · Nyheter

Hbtqi-personer torteras i Tjetjenien

En ny våg av utomrättsliga gripanden och tortyr av hbtqi-personer pågår i Tjetjenien sedan slutet på förra året, rapporterar RFSL och flera medier. Och det innebär fortsättningen på den förföljelse som uppmärksammades internationellt 2017.

Det ryska nätverket för hbtqi-personers rättigheter, Russian LGBT network, larmade i början på januari om runt 40 fängslade personer, både män och kvinnor, och minst två som dött till följd av tortyr.

– Jag kan inte utesluta att offren är fler. Men i dagsläget kan vi bara bekräfta två döda, säger Igor Kochetkov, chef på organisationen till Svt.

Han lämnade i veckan in en formell anmälan till ryska myndigheter med en uppmaning att undersöka fängslandet av minst 14 personer, samt tortyr, sexuellt våld och mord. Brotten har utförts på en polisstation och i det lokala inrikesministeriets byggnad i Grozny, Tjetjenien.

En nyligen släppt rapport från OSCE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) bekräftar också anklagelserna och rapporterar om ”total straffrihet för säkerhetsstyrkorna”.

– Vi uppmanar det internationella samfundet att fortsätta sätta press på ryska myndigheter och att stötta offren i Tjetjenien genom aktivisterna som arbetar på plats, säger Sandra Ehne, ordförande för RFSL, i ett pressmeddelande.

Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov kallar uppgifterna för ”sagor och desinformation”.