Radar · Nyheter

Aktivister: Vattenfall måste ställa om snabbare

Under blockaden uppförde aktivisterna ”Folkets årsstämma”, där de krävde att statliga Vattenfall omgående avvecklar kolkraften.

Aktivister från Extinction rebellion genomförde i måndags en fredlig sittblockad vid ingången till Vattenfalls huvudkontor i Solna. Orsaken är energiföretagets sju kolkraftverk och målet att vara fossilfritt år 2050, vilket nätverket anser vara för sent.

Klimataktivisterna förde samtal med anställda och förbipasserande. Aktivisten Auro Inge Ricking, en av talespersonerna, är förälder till en 14-åring.

– Som förälder får jag ångest över klimathotet. Jag kanske inte lever så länge till på jorden men mitt barn kommer att få ta ansvar för vårt handlande i dag, säger Auro Inge Ricking.

Under sittblockaden uppförde aktivisterna ”Folkets årsstämma”, där de krävde att statliga Vattenfall omedelbart börjar avveckla kolkraften. Kraftverken i Tyskland och Nederländerna släpper ut 16 miljoner ton koldioxid per år, enligt nätverket.

– Förhoppningvis bidrog vi till att fler fick upp ögonen för klimathotet och tog ett myrsteg mot att ställa om till ett fossilfritt samhälle, säger Auro Inge Ricking.

Peter Stedt, på Vattenfalls pressjour, uppgav till Dagens nyheter att bolaget inte har någon kommentar till aktionen.

– Vi har våra miljömål tydligt angivna, många vet var vi står och det är miljömål som vi tror på. Det finns olika åsikter om det, naturligtvis, och de har rätt att ha sin åsikt.

Världens länder enades i Parisavtalet om att arbeta för att den globala temperaturökningen ska stanna vid 1,5 grader.

– Vattenfall har en gyllene chans att gå i bräschen för en grön omställning men väljer i stället kortsiktig ekonomisk lönsamhet. 2050 är på tok för sent om vi ska klara 1,5-gradersmålet, säger aktionens andra talesperson Samuel Jarrick.

Så länge staten inte ställer om kommer Extinction rebellion (XR) att ”störa Vattenfalls verksamhet”, enligt Jarrick, som samtidigt betonar att ickevålds-linjen är central.

– Runt om i världen kämpar alltfler unga för klimatet. XR:s kritik är inte bara mot utsläppen av växthusgaser utan också mot förlusten av biologisk mångfald och rovdriften av livet på jorden.