Radar

Riskspelare glider igenom spärrsköld

Spelbolag som inte följer de nya reglerna riskerar att förlora sin licens, enligt Spelinspektionen.

Antalet svenskar som stänger av sig själva från att spela om pengar blir fler och fler. Samtidigt fortsätter det nya, tänkta, skyddsnätet att släppa igenom spelare. ”Vi ser ytterst allvarligt på det här, klart man ska följa det regelverk som finns”, säger My Hamrén, pressansvarig på Spelinspektionen.

Över 17 000 personer har registrerat sig på det nyinrättade spelpaus.se sedan årsskiftet och därmed stängt möjligheten att spela hos alla de bolag som har svensk spellicens. En klar majoritet, 11 000, har pausat sig tills vidare. Men trots registrering i systemet har flera medier rapporterat om spelare som kunnat fortsätta spela.

Myndigheten ser så allvarligt på problemet att den gått ut med en skrivelse och påmint bolagen om att de måste följa reglerna – annars riskeras licensen.

”Om ett spelbolag har problem med anslutningen till Spelpaus måste de omedelbart vidta åtgärder för att säkerställa att avstängda spelare inte kan spela. Det finns inte några undantag från detta krav”, skriver myndigheten på sin hemsida.

– Men vi kan inte utgå ifrån att det beror på att företagen struntar i att följa reglerna. Det kan vara tekniska fadäser som ligger bakom, säger My Hamrén.

Lahcene Merzoug, vd på spelbolaget ComeOn säger att de ”kontrollerar systemet varje dag”.

– Vi har inte varit med om problem, det är bra att systemet finns. Förhoppningsvis slipper vi de mer oseriösa aktörerna, säger han.

"Har varit omöjligt"

Enligt Spelberoendes riksförbund får personer som pausat sitt spelande via Spelpaus.se fortfarande reklam och sms med erbjudanden från olika företag. Något som även Dagens Nyheter rapporterat om.

– Det har inte lirat fullt ut, men tidigare har det varit helt omöjligt att försöka stänga av sig, så det är bra att alla bolag hamnar under svensk tillsyn, säger Henrik Armus, ordförande för Spelberoendes riksförbund.

Armus har märkt av en ökning av besök på förbundets träffar runt om i landet.

– Men jag ska inte säga att det betyder att fler har problem med sitt spelande, det kan vara så att vi har blivit bättre på att synas.

"Tar upp alla tankar"

Han poängterar att den som upplever problem med sitt spelande bör söka stöd.

– Det finns inget som är lika lättillgängligt som spel, 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan. För den som har problem så tar det successivt upp alla dina tankar. Till slut är det inte viktigt att vinna, då handlar det mer om att tillfredsställa behovet att få lägga ett spel.

Lahcene Merzoug ser en fördel med en central spelstoppsmöjlighet men säger samtidigt att det inte är någon fulländad sköld för den som vill värja sig från spelande.

– Det finns ju tusentals sajter som ligger utanför den svenska licensen. Samtidigt är det svårt att skydda sig mer än så i dagsläget.

Fakta: Nya spellagen

Spelmarknaden för vadhållning på sport, nätkasino och bingo öppnades vid årsskiftet för samtliga aktörer som ansökt och fått licens i Sverige. Ansökningarna behandlas fortfarande, i skrivande stund har Spelinspektionen beviljat 66 bolag licens.

Bolagen måste betala 18 procent i skatt.

Alla spelbolag med licens måste registrera sina spelare. Med tillståndet följer också att motverka spelmissbruk. Olika former av bonus för att locka till spel blir förbjudet. All marknadsföring ska ske med måttfullhet.

Spel för allmännyttiga ändamål, olika former av lotterier, kommer fortsatt att vara reglerat och skattebefriat.

Lotteriinspektionen byter namn till Spelinspektionen som kommer att utöva tillsyn på spelområdet.

Källa: Spelinspektionen