Radar

Rekordmånga vill räkna vinterfåglar

Rekordmånga kan ha räknat vinterfåglarna i år, enligt preliminära siffror.

Talgoxen behåller sin plats som ohotad kung av fågelbordet medan gråsiskan för andra året i rad tagit sig in i toppstriden. Även koltrastarna verkar vara fler än vanligt, enligt de preliminära resultaten från årets fågelräkning.

För fjortonde året i rad har föreningen Birdlife Sverige manat svenska folket att räkna fåglarna vid fågelbordet och rapportera in till den årliga vinterfågelräkningen. Räkningen fortsätter under måndagen men en preliminär avstämning söndag kväll pekar mot rekordstort deltagande.

– Vi är jätteglada att det är så många som har rapporterat så här tidigt. Om det här håller i sig, och det kan man ju aldrig riktigt veta, då pekar det på att det blir ett nytt rekord för oss. Det kan kanske hamna upp mot 25 000, säger Niklas Aronsson på Birdlife Sverige.

En bidragande faktor till det ökade intresset kan vara Facebookgruppen Fåglar in på knuten, med koppling till Birdlife Sverige, tror han.

– Vi ökar med 10 000–15 000 varje år och där är det väldigt mycket fokus på vinterfåglar in på knuten.

Det som sticker ut i år är koltrast, gråsparv och gråsiska, konstaterar Niklas Aronsson. Det har varit fler koltrastar än vanligt och gråsparven har fortsatt uppåt efter tidigare minskningar. Gråsiskan är en invasionsart som vissa år förekommer i stora antal och i år liksom förra året ligger den på tredje plats.

Grönfinken backar något och ligger på elfte plats, mot nionde förra året. Arten låg tvåa på listan 2007 men sjukdomen gulknopp har slagit hårt mot populationen.

Fakta: Vanligaste vinterfåglarna 2019

Preliminära topplistan från årets fågelräkning, med placeringen från 2018 inom parentes)

1 (1). Talgoxe

2 (4). Pilfink

3 (3). Gråsiska

4 (2). Blåmes

5 (5). Domherre

6 (8). Koltrast

7 (10). Gulsparv

8 (11). Gråsparv

9 (6). Skata

10 (7). Kaja

Källa: Fågelräkningen ”Vinterfåglar inpå knuten” 2019

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV