Glöd · Debatt

Panelen: Vad anser du är den viktigaste åtgärden för att minska klyftorna?

Oxfam konstaterar i sin senaste ojämlikhetsrapport att de ekonomiska klyftorna i världen ökade ytterligare under förra året. Vad anser du borde vara den enskilt viktigaste åtgärden för att klyftorna ska minska?

– Svår fråga eftersom så mycket hänger ihop. Men om vi ska skapa en jämställd värld, både ekonomiskt och socialt, så tror jag att hög arvsskatt är den viktigaste frågan. Men det skulle nog vara bra att fortfarande ha ett skattefritt belopp innan arvsskatten börjar räknas.

Kent Holmkvist, 50 år, it-företagare, Bureå

– Vårt ekonomiska system är designat så att klyftorna ska öka och fördelas till de redan rika. Vi behöver byta ut vårt främsta mål, exponentiell tillväxt av BNP, mot doughnut-ekonomi och basinkomst. Att tjäna pengar på pengar – som räntor, spekulationer och investeringar –är de verktyg de rikaste använder sig av för att ytterligare utöka sin rikedom. Beskatta detta ytterligare.

<br>Vide Geiger, 40 år, samhällsengagerad musiker, Sankt Olof


– Jag tror att någon form av ovillkorad ekonomisk grundtrygghet, till exempel basinkomst, är en sak som skulle kunna göra oerhörd skillnad för dem som i dag har det sämst ställt. Sedan tror jag också att man måste ta itu med den andra änden, som bankernas ekonomiska makt.

<br>Nina Bendahl, 50 år, läkare med intresse för odling och migrationsfrågor, Vinslöv
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV