Radar · Nyheter

Fortsatt polisvåld och protester i Zimbabwe

Säkerhetsstyrkor har fortsatt att slå ner på demonstranter och oppositionens aktivister i Zimbabwe trots president Emmerson Mnangagwas uppmaningar tidigare i veckan att övervåldet skulle upphöra, rapporterar The Guardian.

Oroligheterna började förra veckan efter att fackföreningar gick ut i protest mot de kraftigt höjda bränslepriserna, vilket urartade i upplopp och att tolv personer sköts till döds av polis. Många har sedan vittnat om brutal misshandel från polisen och massgripanden av människor i deras hem. Mer än 700 personer har frihetsberövats.

– Den allmänna vedergällningen är mindre utbredd men det pågår fortfarande riktade gripanden, bortföranden och misshandel. Detta fortsätter uppenbarligen, säger Doug Coltart, en människorättsjurist och aktivist i Harare, enligt The Guardian.

Till slutet av denna vecka har fler fackförbund varslat om strejker i landet som har stora ekonomiska problem. En liter bensin kostar nu nästan 30 kronor och priserna på basvaror som mjöl och olja har fördubblats eller tredubblats under de senaste veckorna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV