Radar · Nyheter

Fortsatt polisvåld och protester i Zimbabwe

Säkerhetsstyrkor har fortsatt att slå ner på demonstranter och oppositionens aktivister i Zimbabwe trots president Emmerson Mnangagwas uppmaningar tidigare i veckan att övervåldet skulle upphöra, rapporterar The Guardian.

Oroligheterna började förra veckan efter att fackföreningar gick ut i protest mot de kraftigt höjda bränslepriserna, vilket urartade i upplopp och att tolv personer sköts till döds av polis. Många har sedan vittnat om brutal misshandel från polisen och massgripanden av människor i deras hem. Mer än 700 personer har frihetsberövats.

– Den allmänna vedergällningen är mindre utbredd men det pågår fortfarande riktade gripanden, bortföranden och misshandel. Detta fortsätter uppenbarligen, säger Doug Coltart, en människorättsjurist och aktivist i Harare, enligt The Guardian.

Till slutet av denna vecka har fler fackförbund varslat om strejker i landet som har stora ekonomiska problem. En liter bensin kostar nu nästan 30 kronor och priserna på basvaror som mjöl och olja har fördubblats eller tredubblats under de senaste veckorna.