Glöd · Debatt

EU och Nato skadar Sveriges självständighet

EU-parlamentet i Bryssel.

DEBATT Det är märkligt att EU:s popularitet stiger hos svenska folket eftersom det inte har varit särskilt mycket positiva tongångar därifrån på senaste tiden. Jag var aktiv på nejsidan före omröstningen och EUs agerande under åren som gått har inte precis övertygat mig om att det var rätt att gå in i unionen.

EU är en ekonomisk maktelit som kostar länder oerhört mycket pengar. Att folket i flera länder nu börjar ifrågasätta medlemskapet visar också att EU inte har lyckats särskilt bra. Den viktigaste frågan, miljön, har EU dessutom i alla år haft mycket lågt på agendan. EU har tvärtom oftast gått företagens vilja tillmötes, särskilt om krav på utsläppsminskningar. Samtidigt har de låtsats försöka vara ”folkets EU” och prioriterat att bli så stora som möjligt. Där har EU- tjänstemännen helt missförstått sin uppgift. Styrkan ligger inte i att vara stor, du ska ha ett program som tilltalar medlemmarna och det har de inte lyckats särskilt bra med.

Två av EU:s grundpelare, euron och Schengen, svajar betänkligt och migrationspolitiken har EU inte heller lyckats lösa. Men det värsta är att det är så svårt att gå ur unionen. Det har Storbritannien bittert fått erfara.

Jag är också starkt kritisk till Nato, jag är rädd att det inte heller där kommer vara lätt att gå ur. Går vi in i Nato är det för all framtid. Går vi in i Nato bestämmer inte Sverige om vi ska kriga eller mot vem – det bestämmer Nato. Då accepterar vi också kärnvapen som en del av vårt försvar. Går vi med i Nato är det inte mycket kvar av Sverige som fritt land. Det handlar om hela vår försvarspolitik så det är ett viktigt vägval vi står inför.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV