Radar · Nyheter

Djurens Rätts ordförande hoppar av

Camilla Björkbom, Djurens rätts förbundsordförande sedan nio år, avgick vid årsskiftet – fem månader innan planerat. Vad som ligger bakom avhoppet är oklart.

Den 10 december skrev Djurens rätt på sin hemsida att Camilla Björkbom, som varit organisationens förbundsordförande i nästan nio år, avgår. Vice ordförande Tina Hogevik tog över vid årskiftet, fem månader innan riksstämman då nästa val av ordförande planeras. Camilla Björkbom aviserade redan förra sommaren att hon inte planerade att kandidera på 2019 års riksstämma.

– Då passade det bra att kliva av nu redan, av olika skäl. Ibland kan det vara så att styrelsen fattar ett beslut som man inte vill stå bakom. Då får man vara beredd att sluta, säger Camilla Björkbom.

Men om det var på grund av ett sådant beslut som hon avgick tidigare än planerat vill hon inte säga.

– Som det ser ut i nuläget kan jag inte svara på de frågorna, säger hon.

Enligt källor till Syre var det konflikter inom organisationsledningen som gjorde att Björkbom avgick, men det är ingenting som Djurens rätts verksamhetschef Benny Andersson säger sig känna till.

– Jag vet att det har funnits olika åsikter kring röstningar och beslut under åren, men att det skulle vara en konflikt som ligger bakom är inte vad jag har fått sagt till mig, säger Benny Andersson.