Radar

Spänt läge efter bilbomb på Nordirland

Utredare på plats i Londonderry efter lördagens bilbomb.

Bara ett par dagar efter att Londonderry (Derry) i Nordirland skakats av en bilbomb rapporteras om ytterligare två bilkapningar i staden. Helgens dåd spär på oron över att den osäkra brexitprocessen ska utmana freden i den brittiska provinsen.

Tre maskerade personer kapade på måndagen en skåpbil, slängde in ett föremål i den och gav sig sedan av, skriver den nordirländska polisen på Twitter. Senare hördes en hög smäll och svart rök sågs stiga upp från fordonet sedan en bombrobot skickats in i det, uppger ett vittne för nyhetsbyrån Reuters. Det tycks alltså ha handlat om en kontrollerad detonering.

Kort efter måndagens explosion kom rapporter om att ytterligare ett fordon kapats av fyra maskerade män, varav en av dem sågs bära ett skjutvapen, uppger polisen för Reuters. Även det fordonet övergavs efter kapningen.

”Tyvärr, inom loppet av två timmar i dag, hanterar vi ytterligare ett säkerhetslarm i staden”, skriver en talesperson för polisen i ett uttalande.

May fördömer

Händelserna äger rum bara två dagar efter det att staden skakades av en bilbomb. I lördags stals ett fordon från ett pizzabud som fick ett vapen mot sitt huvud och sprängladdningen detonerade i närheten av en domstolsbyggnad. Ingen människa skadades i dådet som polisen misstänker att New IRA, en utbrytargrupp från Irländska republikanska armén (IRA), låg bakom.

Både premiärminister Theresa May och oppositionsledaren Jeremy Corbyn fördömer attacken.

– Jag vill hylla modet hos den nordirländska polisen och lokalinvånarna som såg till att alla sattes i säkerhet, säger Theresa May i parlamentet.

Under helgen greps fyra män misstänkta för kopplingar till bilbomben. Och under måndagen greps en femte, enligt polisen.

Lördagens dåd har spätt på oron över att paramilitära grupper som New IRA ska dra nytta av den politiska turbulens som omgärdar frågan om Nordirland och gränsen mot Irland i brexitprocessen. En hård gräns – till skillnad mot dagens osynliga – i samband med EU-utträdet skulle kunna äventyra fredsavtalet från 1998 och väcka liv i den gamla konflikten, menar kritiker.

"Allvarligt hot"

”Dissidentbomb eldar på rädslan för att terrorn ska återvända efter brexit” löd exempelvis en av rubrikerna i Irish Independent.

Men polisen gör i nuläget inga direkta kopplingar mellan bombdådet och osäkerheten som omgärdar brexitprocessen – i synnerhet vad gäller gränsfrågan.

– Tyvärr har hotet varit på en allvarlig nivå i nästan tio år nu. Så jag ser inte nödvändigtvis det här som en eskalering vad gäller kapacitet, utan snarare som en fortsättning på det hat som republikanska dissidenter känner mot den här staden och människorna i den, säger polisen Mark Hamilton till BBC.

Bakgrund: Den våldsamma perioden, "The Troubles"

Nordirland är en del av Förenade kungariket (United Kingdom) och styrdes fram till 1972 av en protestantisk majoritet som diskriminerade den katolska befolkningen. När en fredlig medborgarrättsrörelse i slutet av 1960-talet började kräva lika rättigheter för katoliker möttes deras krav av våld från protestanter som såg sin maktställning hotad.

Det utlöste en våldsspiral där Irländska republikanska armén (IRA), som slogs för ett enat Irland, och protestantiska halvmilitära grupper, som ville behålla banden till Storbritannien, gjorde sig skyldiga till blodiga attentat. Omkring 3 700 människor miste livet i den drygt 30 år långa våldsamma perioden, som brukar kallas för The Troubles.

Ett fredsavtal slöts 1998 och steg för steg har livet i Nordirland normaliserats, även om våldet inte har försvunnit helt. Alla problem kunde inte lösas och fredsprocessen har varit kantad av kriser.

Storbritanniens komplicerade utträde ur EU har väckt farhågor om att konflikten ska blossa upp igen, eftersom den i nuläget öppna gränsen mellan Nordirland och Irland kan påverkas.

Nordirland gick in i EU med resten av Storbritannien 1973.

Irland är en självständig republik som utgör större delen av ön Irland. Landet är medlem i EU sedan 1973.

Källa: Landguiden