Radar

Löfven: Sverige behöver stora reformer

Statsminister Stefan Löfven (S) läser regeringsförklaringen i riksdagens kammare.

Statsminister Stefan Löfven (S) ser i sin regeringsförklaring behov av stora reformer. Det är en ny tid, en uppfordrande och avgörande tid, säger han.

Löfven läste i riksdagen upp sin första regeringsförklaring efter valet i höstas. Han lovade fler jobb, minskade klimathotande utsläpp, bättre välfärd, effektivare integration och ökad trygghet mot brottslighet.

– Jag saknar reformer för jämlikhet. Det märks att regeringen gått högerut, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

Centerledaren Annie Lööf är däremot nöjd med att Löfven tog upp många av de förslag som C och L fått igenom i förhandlingar med S.

Få nyheter

Regeringsförklaringen innehöll inte några större nyheter. Löfven nämnde mycket av det som finns med i det så kallade januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna. Bland annat flera skattesänkningar, som slopad pensionärsskatt och värnskatt, och ett utvidgat rut-avdrag.

– Nu är det skattesänkningar för dem som tjänar mycket i stället, säger Sjöstedt.

I regeringsförklaringen står dock att den nya stora skattereformen som ska genomföras bland annat ska utjämna klyftor och öka jämlikheten.

"Något nytt"

Löfven lovade också att fem miljarder kronor årligen ska satsas extra på välfärden och att pensionen för dem som arbetat ett helt yrkesliv till låga löner ska höjas.

Löfven inledde sin regeringsförklaring med att konstatera att det är något nytt som nu händer i svensk politik.

– Vi inleder ett historiskt samarbete, säger Löfven.

Han syftade på att hans regering med socialdemokrater och miljöpartister nu ska stödja sig på samarbete med C och L, i stället för med V.

– Sverige är i behov av stora reformer. Dessa kan vi ta itu med, tillsammans över gamla blockgränser, sade Löfven.

A-kassa görs om

När det gäller jobben så utlovas sänkta arbetsgivaravgifter för unga utan gymnasieutbildning och för nyanlända. Arbetslöshetsförsäkringen ska göras om så att fler kan få ersättning, men samtidigt ska incitamenten för att söka arbete och utbilda sig ökas. Arbetsförmedlingen ska ”reformeras i grunden”.

För att förbättra integrationen ska bland annat rätten till eget boende begränsas och ett krav införas på godkänt prov i svenska och samhällskunskap för att få bli medborgare.

Den tillfälliga migrationslagen förlängs i två år, samtidigt som alternativt skyddsbehövande får samma rätt till familjeåterförening som flyktingar.

Skärpta straff

När det gäller brottsbekämpning fanns ett par nyheter i regeringsförklaringen. Straffet för brott kopplade till kriminella uppgörelser ska skärpas, liksom straffen för försäljning av narkotika och för dem som rekryterar unga till kriminalitet.

Minimistraff för övergrepp i rättssak ska höjas kraftigt.

Dömda som inte medverkar i vård och behandling ska få förlängd tid i fängelse.

– Kriminaliteten ska bekämpas med samhällets fulla kraft, sade Löfven i riksdagens kammare.

Målet om 10 000 fler anställda inom polisen till 2024 står fast.

Nej till Nato

I regeringsförklaringen slås fast att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsnation.

– Den omställning som krävs är omfattande. Mycket arbete återstår. Men vi ligger i framkant, sade Löfven.

Det handlar bland annat om satsningar på tåg och annan kollektivtrafik. Inga nya bensin- och dieseldrivna bilar ska säljas efter 2030.

En kraftig grön skatteväxling ska genomföras och klimatkraven på flyget ska skärpas.

Sverige bibehåller sin säkerhetspolitiska linje, står det i regeringsförklaringen.

– Den militära alliansfriheten tjänar vårt land väl. Sverige ska inte söka medlemskap i Nato, sade Löfven.