Radar

Intervjuade homosexuell man – får fängelse

I en i raden av nedslag mot homosexualitet i Egypten döms en programledare till fängelse för att ha tv-intervjuat en homosexuell man.

En programledare döms till ett års fängelse för att vid ett tillfälle ha intervjuat en homosexuell man i egyptisk tv.

Det var i augusti 2018 som programledaren Mohamed al-Ghelti bjöd in en homosexuell man till sin pratshow. För säkerhets skull pixlades mannens ansikte medan han berättade om sin tid som prostituerad och sitt liv tillsammans med en annan man.

Inslaget blev omgående föremål för Egyptens mediereglerande myndighet, som stängde av hela kanalen LTC TV i två veckor.

al-Ghelti döms på åtalspunkterna främjande av homosexualitet och religionsförakt. Han åläggs att betala motsvarande 1 300 kronor i böter och ett års övervakning efter fängelsestraffet.

Den egyptiska mediemyndigheten gjorde det förbjudet att låta gaypersoner framträda, samt att föra fram homosexuellas budskap, i landets medier år 2017. Beslutet fattades efter att en regnbågsflagga visats upp under en tv-sänd musikkonsert.

Det blev startskottet för en våg av gripanden och förföljelser av homosexuella i Egypten. Vissa polistillslag, mot till exempel badhus, sändes på tv. Homosexualitet är inte uttryckligen förbjudet i konservativa och muslimska Egypten, men homosexualiteten faller under andra rubriceringar, såsom sedlighetsbrott.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV