Energi · En syl i vädret

Extraval och en extra val

En extra val är lätt att skilja från ett extra val men ganska lik en ordinarie.

Blir det nyval eller blir det inte? Det skulle inte vara något ämne för En syl i vädret om det inte vore för den där kommentaren som brukar komma sen: ”… eller extra val, som det egentligen heter”. Med tryck på varje stavelse i extra val och en hörbar paus mellan orden. Lite ansträngt, som när man vill säga rätt fast det inte ligger bra i munnen.

Ja, i regeringsformen står det om extra val. Just så, i två ord. Men det betyder inte att det är den enda korrekta formuleringen. Precis som vi kan sätta fram en extra stol när det behövs kan vi ha ett extra val om det är för rörigt i politiken. Eller flera. Det kommer ändå att bli val i december 2022.

I Danmark och Storbritannien finns ett datum då regeringschefen senast ska utlysa val, men hen kan göra det tidigare också. Då förskjuts mandatperioden och det blir inte ett val utöver det vanliga utan bara ett tidigare val.

Formuleringen ett extra val står där för att betona att det här är något annat. Extraval kan man också säga, betonat som vattenfall eller utomhus. Det är samma sak, lika rätt, och så säger en del också i medierna. Det är lite smidigare. Man kan till exempel säga ”det blir extraval i vår” utan att stoppa in ett framför. Precis som man kan köpa cykel, men om cykeln till exempel är röd köper man en röd cykel – inte bara röd cykel. Uttalar man ordet som extraval skriver man förstås ihop det också.

Men även nyval går bra, så länge du inte skriver lagtext. Handlar det om Sverige kommer ingen att tro att du menar ett danskt val eller en ung kaskelot eller så. Alla kommer att förstå, trots att ordet val betyder så många olika saker.

När jag slog upp det i den något ålderstigna etymologiska ordboken stod som första betydelse ”antal av 80 stycken”. Det kommer från ett ord för stänger som man hängde upp saker på – varför just 80 framgår inte. Det ordet har att göra med vall och välta, men inte med att välja.

Valen som simmar i havet är etymologiskt, men inte biologiskt, släkt med fiskarna. När valen fick sitt namn var skillnaden inte så självklar – tänk bara på Jona i valfiskens buk. I den ursprungliga hebreiska bibeltexten blev han uppäten av en stor fisk, inte av en val, men det blev fel i översättningen.

Orden val och mal användes om vartannat för några hundra år sedan. Egentligen är ordet mal en variant av val, som kom till genom assimilation av den bestämda artikeln, berättar ordboken. När man sa ”en val” lät det som ”em val” eftersom m ligger närmare v än n, och så småningom började folk säga ”en mal” om fisken.

Men en val kan också vara ett slagfält där de stupade ligger kvar. Det ordet användes redan på den tiden de stupade fick komma till Valhall, som just därför fick det namnet. Vad hall var är mer oklart – jag ser framför mig en sal med långbord, men på den tiden betydde hall häll eller berg. Kanske fanns det ett hus med en festsal uppe på berget.

De val som regeringsformen talar om har sitt ursprung i välja eller vilja. Eller möjligen har de tre orden val, välja och vilja ett gemensamt ursprung – de är så gamla att det inte går att avgöra vilket som kom först. Men nyval blir det ändå om riksdagen inte kan välja en regering.