Radar · Nyheter

Brasiliens ursprungsfolk hotas

Brasiliens ursprungsfolk protesterar mot den nya politiska ledningen och de beslut som president Jair Bolsonaro tagit som kommer drabba dem.

”Vi har redan decimerats, utsatts och blivit offer för statens integrationspolitik”. Det skriver ledarna för aruak-, baniwa- och apurinãfolken som lever i nordvästra Amazonas, i ett öppet brev till högernationalisten Jair Bolsonaro. De protesterar mot att landets jordbruksdepartement nu ska ta över ansvaret för frågor om mark som ursprungsbefolkningar gör anspråk på.

Ursprungsbefolkningarna kommer sannolikt att stå för det största motståndet mot den nya högerregeringen som tillträdde den 1 januari och vars första åtgärder var att rasera de framsteg som gjorts de senaste 30 åren i förhållande till de 305 ursprungsfolk som finns i landet. Det ska bland annat göras en omprövning av beslut som rör den mark som tilldelats ursprungsfolken under de senaste tio åren, uppger Luiz Nabhan García, ansvarig för markfrågor inom jordbruksdepartementet.

Den nye presidenten förespråkar även ”integration” av ursprungsbefolkningen och hänvisar till en assimileringspolitik som är kopplad till en uppfattning om en vit elit.

– Vi letar efter sätt att visa motstånd och vi letar efter dem som vill försvara oss, även på internationell nivå. Jag är orolig, jag sover inte längre om nätterna, säger Inaye Gomes Lopes, en ung lärare som tillhör ursprungsbefolkningen och bor i byn Ñanderu Marangatu i delstaten Mato Grosso do Sul, nära gränsen till Paraguay.

Mario Osava/IPS

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV