Radar

Jakten på nytt MP-språkrör inlett

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin.

Flera är villiga att ta över när Miljöpartiet ska välja nytt språkrör efter Gustav Fridolin, bland dem den tidigare riksdagsledamoten Carl Schlyter. Men de hetaste kandidaterna vill inte säga om de ställer upp.

Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund nämns flitigt i spekulationerna kring vem som ska bli MP:s nya manliga språkrör. Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholm, är ett annat namn som nämns, liksom EU-parlamentarikern Jakop Dalunde.

Men när nomineringstiden går ut på tisdagen vill valberedningens ordförande Katrin Wissing inte säga vilka namn som har nominerats.

– Vårt förslag kommer att komma senast sex veckor innan kongressen, alltså i slutet av mars, säger hon.

"Ett brett parti"

I oktober förra året meddelade nuvarande språkröret Gustav Fridolin att han inte ställer upp för omval.
Alla medlemmar i partiet har rätt att komma med förslag på nytt språkrör. En av dem som öppet meddelat att han tackat ja till att bli nominerad är Magnus Wåhlin, ordförande för MP i Växjö.

Enligt honom behöver Miljöpartiet någon som kan komplettera det kvinnliga språkröret Isabella Lövins sakkunskaper inom miljö och klimat.

– Vi har en politik och ett partiprogram som jag ställer mig bakom till fullo, men i människors ögon är vi bara ett miljö- och klimatparti. Det håller inte, vi behöver vara ett brett parti med politik i alla olika politikområden, säger han.

"Då är inte jag språkrör"

Tidigare riksdagsledamoten Carl Schlyter har även han tackat ja till att bli nominerad – men under villkoret att Miljöpartiet inte bedriver en politik som ökar de ekonomiska klyftorna.

– Då kommer sociala konflikter prägla samhällsdebatten och inte möjligheten att rädda planeten, säger han.

Till exempel är överenskommelsen mellan Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna och Socialdemokraterna inget han kan representera.

– Jag har sagt att jag ska prata med valberedningen när vi vet mer om det politiska läget. Den här uppgörelsen kan jag dock omöjligt acceptera. Då är inte jag språkrör.

En annan som kommenterat offentligt att han tackat ja till att nomineras är Niclas Malmberg, distriktsordförande i Uppsala och tidigare riksdagsledamot.

TT har sökt Per Bolund och Daniel Helldén men de har avböjt intervju. EU-parlamentarikern Jakop Dalunde säger att han är hedrad att förekomma i spekulationerna men att han inte har några ytterligare kommentarer.

Fakta: Alla kan nominera

Miljöpartiets valberedning föreslår varje år ett manligt och ett kvinnligt språkrör inför partiets kongress. Språkrören kan få förnyat mandat men får inte sitta längre än nio år i rad.

Valet av nytt språkrör inleds med en nomineringsprocess präglad av en fri nomineringsrätt som innebär att alla enskilda medlemmar har rätt att nominera, eller att själva kandidera till posten.

Oftast är det enskilda medlemmar som nominerar, men distrikt och lokalavdelningar kan visa sitt stöd genom stödnomineringar.

När nomineringstiden tagit slut påbörjar valberedningen sitt arbete och senast sex veckor innan partiets kongress i maj lämnar de sitt förslag.

Källa: Miljöpartiets valberedning