Radar

Fackbasarna tvår sina händer över uppgörelsen

Marie Nilsson, ordförande för IF Metall, har haft det jobbigt inför kompromissen.

Oroande, men nödvändig. Fackföreningsordförandena uttrycker sin vånda över uppgörelsen mellan S, C, L och MP, men tycker ändå att kompromissen är bättre än att låta M och KD styra.

Marie Nilsson, ordförande för det stora fackförbundet IF Metall med 313 000 medlemmar, har våndats inför beslutet att sälja ut några av de viktigaste hjärtefrågorna för Socialdemokraterna, då uppgörelsen mellan S, MP, C och L förhandlades fram.

– Det är väldigt blandade känslor. Jag välkomnar att vi nu får en regering, och att den blir blocköverskridande. Men det finns delar som jag är orolig för, som arbetsrätten och fördelningspolitiken, där det verkligen inte är någon S-profil.

Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, med en halv miljon medlemmar, säger att han har ont i magen.

– Det är för stora eftergifter åt arbetsgivarna. Jag är jäkligt orolig över att det gått för långt, säger han.

Svårt beslut

Marie Nilsson sitter i Socialdemokraternas partistyrelse och har varit med och beslutat. Hittills har hon varit tyst om uppgörelsen.

– Man känner sig väldigt splittrad. Men jag vill hellre se en S-regering än en M- och KD-regering. De frågor vi drev i valrörelsen har vi betydligt större möjligheter att få gehör för då.

Tobias Baudin landar i samma slutsats.

– Folket har röstat fram en högermajoritet. Då är det så klart bättre att vi får en socialdemokratisk regering än att en liten regering längst ut på högerkanten med stöd av SD får styra, säger han.

Arbetsrätten är det som bekymrar dem mest. I uppgörelsen sägs att det ska bli tydligt utökade undantag från turordningsreglerna i LAS, och att den bli mer anpassad till små företags behov av flexibilitet.

Tobias Baudin, ordförande för Kommunal
Tobias Baudin, ordförande för Kommunal. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Överrock

Från fackens sida har man velat förhandla om en lösning. Så blir det nu också, men parterna får en överrock i form av en utredning som drivs parallellt. Om parterna inte kommer överens så blir det utredningens förslag som gäller.

– Man sätter en grimma på oss. Just de här sakerna gör mig orolig.
– Att vi ska förhandla under hot, det är inte klokt, säger Tobias Baudin.

Nu har de en riktigt svår balansakt framför sig. De ska förklara och försvara uppgörelsen, samtidigt som de måste värna sina medlemmars intressen. Tobias Baudin säger att han inte kommer att hålla tyst. Han kommer att protestera mot det som han anser är att gå för långt.

– Jag står på en halv miljon medlemmars sida. Det är mycket som oroar i detta.

Förklara och försvara

Ännu har Marie Nilsson inte fått några reaktioner från sina medlemmar. Tobias Baudin berättar att han hört ifrån några.

– Vi kommer att starta en kommunikation nästa vecka om detta, säger Marie Nilsson.

– Medlemmarna inser nog det svåra parlamentariska läget. De är nog lättade över att få en regering efter så här lång tid, säger han.

Självkritik

Båda tycker att det finns anledning för S att vara självkritiska, för att partiet hamnat i det här läget då så mycket av den centrala politiken måste kompromissas bort.

– Vi har pratat för lite om politik. Vi har blivit förlamade ute på arbetsplatserna av SD. Det är konfliktfyllt att prata om politiska frågor, och då undviker man det, säger Marie Nilsson.

– Det är Socialdemokraternas sämsta val genom tiderna. Men nu är vi där vi är. S tappade nog mycket i den tidiga valrörelsen, då det diskuterades mest om brott och straff i stället för om välfärdsfrågor, säger Tobias Baudin.

Fakta: Förhandling om arbetsrätt under press

Uppgörelsen innebär att arbetsrätten ska förändras. Företagen ska få mer flexibilitet, och tydligt utökade undantag från turordningsreglerna vid uppsägningar.

Frågan ska utredas, men parterna ska också få förhandla om detta, som de önskat. Om inte parterna kommer överens så ska utredningens förslag gälla. Utredningen tillsätts i april i pr, enligt förslaget, och nya regler ska vara på plats till 20121.

Källa: Den sakpolitiska överenskommelsen mellan S, MP, C och L