Radar

Bråttom för Löfven att blidka Vänsterpartiet

Jonas Sjöstedt var tydlig med att han inte tolererar den skrivning om att stoppa V från inflytande som finns i överenskommelsen mellan S, MP, L och C.

Talmannen var kritisk, Vänsterpartiet satte sig på tvären och S-ledaren Stefan Löfven måste nu sätta till alla klutar för att kunna bli framröstad som statsminister i riksdagen på fredag.

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt gjorde på måndagen klart att partiet är mycket missnöjt med den uppgörelse mellan S, MP, L och C som är tänkt som regeringsunderlag och inte tänker släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

Enligt V innehåller uppgörelsen alltför mycket högerpolitik och syftar dessutom uttryckligen till att utestänga partiet från inflytande, vilket V ser som en förödmjukelse.

Även om Stefan Löfven redan vid en pressträff på måndagen försökte blidka V var Jonas Sjöstedts besked att hans parti inte kommer att släppa fram den nu tilltänkte statsministern.

Politiskt inflytande

Jonas Sjöstedt har inte gett detaljerad information om vad hans parti kräver för att tolerera Stefan Löfven som statsminister. Men han var tydlig med att han inte tolererar den skrivning om att stoppa V från inflytande som finns i överenskommelsen mellan S, MP, L och C.

– Så som situationen är nu, när det gäller att försöka trycka ut oss från normalt politiskt inflytande, så är vi inte där. Vi söker därför vägar framåt. Vi kommer använda de kommande dagarna för att hitta lösningar, vilket jag är övertygad om att Löfven också vill ha, sade Jonas Sjöstedt.

Återinföra reformer

Mer allmänt vill han att de reformer som V och S gjort upp om under föregående mandatperiod säkras och att det tydliggörs att det är aktuellt med fortsatt samarbete mellan S och V.

– Vi vill att de (reformer) som har tagits bort ska återinföras. Vi vill att de ska hedra dem och fortsätta de få inslag som finns av rättvisa och jämlikhet i den svenska politiken, säger Sjöstedt.

Bland de reformer som V fick igenom med den rödgröna regeringen finns till exempel gratis medicin för barn, avdragsrätt för fackföreningsavgiften, gratis kollektivtrafik på sommarlov och förstärkt förlossningsvård.

Ny talmansrunda

Stefan Löfven har nu ett drygt dygn på sig att blidka Vänsterpartiet. Hans förhandlingsutrymme är dock förmodligen begränsat eftersom hans blivande samarbetspartners Centerpartiet och Liberalerna signalerat att de inte är beredda på att omformulera överenskommelsen.

– Överenskommelsen ligger fast, sade Liberalernas ledare Jan Björklund på måndagen och konstaterade att det inte är aktuellt att stryka formuleringen som utesluter V från politiskt inflytande.

Redan på onsdagen genomförs en ny talmansrunda och talmannen presenterar därefter en statsministerkandidat. På fredagen hålls statsministeromröstning i riksdagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV