Radar · Nyheter

Termiter skyddar regnskog mot torka

En grupp insekter, termiter, spelar en viktig roll i hur regnskogen klarar av perioder av torka, enligt en studie som publicerats i Science. Resultatet visar, enligt forskarna, hur viktigt det är att bevara naturliga ekosystem då en enda grupp insekter kan hjälpa till att skydda en hel skog under snabba miljöförändringar.

Termiter ändrar på markens egenskaper genom att de bryter ner biologiskt material, trä och bladrester. De blandar runt och upprätthåller näringsämnena i jorden och reglerar fuktigheten, alla viktiga funktioner för trädens överlevnad under torka.

Forskarna kunde se att mängden termiter mer än fördubblades i de provområden där de hade samhällen under torrperioden jämfört med de områden där termiterna bara tilläts efter torkan. Dessutom minskade överlevnaden för små plantor i de provområden där forskarna förhindrade termiterna att verka.

Detta tyder på att termiternas ökade aktivitet under torka fungerar som en buffert som hjälper skogen att överleva, menar forskarna, och att människans påverkan på termitsamhällen kan göra regnskogarna mer sårbara för torrperioder.