Energi · Recension

Grön matglädje för tunna plånböcker

Hanna Olvenmark.

En påse snabbnudlar kostar mellan fyra och tio kronor, men det behövs två för att man ska bli mätt, och vill du ha lite näring i dig också får du komplettera med något mer. Snabbnudlar är helt enkelt inget bra sätt att hålla matkostnaderna nere – även bortsett från palmoljan, glutamaten och alla de små kladdiga plastpåsarna med kryddor, olja och buljong.

Hanna Olvenmark är dietist, och när hon började ta emot patienter bad de henne ibland att inte rekommendera ”den där hälsosamma maten” som de ändå inte hade råd med. Men hälsosam mat behöver inte vara dyr. Jo, om man äter de senaste exotiska grönsakerna och pulver av mystiska superbär, men vanlig, riktig mat behöver inte kosta mycket.

Hanna Olvenmark tröttnade på allt prat om att nyttig mat var så dyr och besvärlig, och startade en blogg: Portionen under tian. Där finns bra recept på god och hälsosam mat för under en tia per portion och dessutom en massa bra tankar och fakta.

Nu finns alltså en bok med samma namn. En snygg, personlig och mycket genomtänkt bok med konkreta förslag och recept. Till exempel en receptsamling med mat för en vecka för bara 300 kronor för fyra personer – olika recept för olika årstider så att man ska kunna äta efter säsong.

Det finns ett kapitel om matlådor, det finns pålägg, frukost, bröd, smoothies och godis, och allt verkar enkelt, gott och lockande.

Hanna Olvenmark skriver att en sak som kännetecknar billig och nyttig mat är att den lagas av vegetabilier, och därför är alla recept mer eller mindre vegetariska. De flesta är veganska, några innehåller ost eller ägg, men då finns anvisningar för hur man gör dem helt vegetariska. Enkla anvisningar, som ”använd vegansk ost”. När det ska vara mjölk i en maträtt står det alltid växtmjölk i receptet.

Det verkar inte svårt och den planering som man kanske inte känner sig kapabel till är redan gjord. ”Frys in hälften till söndagen” står det under ett recept i veckan. ”Blötlägg svarta bönor till morgondagens bönchili” kan det också stå.

I och för sig sparkar jag bakut vid tanken att staka ut veckans måltider i förväg. Men att inte ha något förberett när man väl blir hungrig ger inte heller någon valfrihet. Dessutom är recepten och planeringen inget som ska följas till punkt och pricka.

Ett kul inslag är avsnittet om utemiddagar. Riktiga utemiddagar, lagade på stormkök i naturen. Hanna Olvenmark skriver om det fina med att äta under bar himmel och tipsar om stormköksvänliga recept. Det finns också en packlista för utomhuspicknick.

Men behöver man verkligen boken när bloggen finns? Ja och nej. En del av texterna är desamma i boken och bloggen, liksom upplägget med matlådor och 300-kronorsveckorna. Men recepten är andra, och exemplen på vad saker och ting kostar verkar vara uppdaterade i boken.

Själv har jag hellre en kokbok i köket än att stå och spilla tomatsås i datorn, och dessutom är boken trevlig att bläddra i och överskådligare än bloggen. Den kostar ungefär som 45 billiga nudelpåsar – det är inte mycket, men om behovet av portioner under tian är stort läser man kanske hellre bloggen ändå. Eller önskar sig boken i nyårspresent i efterskott.

Portionen under tian – bra mat för dig, din plånbok och planeten

Författare: Hanna Olvenmark
Förlag: Ordfront förlag