Radar · Nyheter

Globalt stöd för pipelinemotstånd

Två medlemmar av Nisga’a Nation anländer till en av de vägblockader som Wet’suwet’en höll i protest mot TC Energys gasledning.

Efter måndagens våldsamma tillslag från militärpolis mot de fredliga aktivisterna från ursprungsfolket Wet’suwet’en i Kanada har stödet varit stort från hela världen.

Medlemmar tillhörande Gitdimt’en-klanen och supportrar blockerade vägen och bygget av en naturgasledning som företaget TC Energy (tidigare Trans Canada) planerar att bygga genom deras traditionella marker i delstaten British Colombia.

14 personer greps av polisen, däribland Molly Wickham, Gitdimt’ens talesperson, som två dagar senare hade släppts och gjorde ett uttalade i en livevideo på Facebook.

– Det vi upplevde var traumatisk och något vårt folk upplevt under lång tid, sa hon.

Märkbart berörd beskriver hon hur män i gruppen utsattes för våld, hur militärpolisen flyttade på vägspärren trots att aktivisterna satt fast i den med sina armar och hur polisen gick med dragna automatvapen och en motorsåg mot dem.

I städer över hela Kanada protesterade människor i solidaritet under tisdagen, enligt CBC. I Stockholm höll nätverket No Pipelines tillsammans med Fältbiologerna en stödaktion utanför Kanadas ambassad och enligt Fältbiologerna hölls stödaktioner i sammanlagt 67 orter över hela världen.