Radar · Nyheter

Begränsade fiskestopp hjälper inte torsken

Forskare har länge varnat för torskens situation i Östersjön, skriver havet.nu. I det östra beståndet, som är det största, har torsken exempelvis börjat reproducera sig vid mycket mindre storlek än under 1990-talet, vilket brukar vara ett symtom på stress.

En vanlig åtgärd, att införa fiskestopp i begränsade områden – för att låta beståndet återhämta sig – kan vara kontraproduktivt, enligt en ny studie om det östra torskbeståndet i Östersjön.

– Problemet är att utformningen av dessa stängningar sällan är optimal utan en politisk kompromiss. Vår slutsats är att relativt små områdesstängningar ställer högre krav på biologisk kunskap. Är kunskapen för dålig kan en stängning till och med få oavsiktliga negativa effekter på grund av att fisket flyttar till områden med mer fisk, säger Joakim Hjelm, forskare vid institutionen för akvatiska resurser vid SLU och medförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Att stänga större delen av området där beståndet finns under exempelvis lektiden är en bättre strategi, enligt forskarna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV