Radar

Vinterskor klarar inte halka

Många vinterskor är riktigt dåliga ur halksynpunkt.

De flesta skosulor på vinterskor är inte utformade för snö och is – tester visar att vinterskor är riktigt usla ur halksynpunkt, enligt forskare.

Ishala gator, med snö och slask om vartannat – vi har flera månader framför oss då vi riskerar att halka och göra oss illa. Men det är inte bara en fråga om snöröjning, det du har på fötterna har också stor betydelse.

De flesta vanliga vinterskor är riktigt dåliga ur halksynpunkt, berättar Viveca Wallqvist, forskare inom bland annat materialvetenskap på forskningsinstitutet Rise.

– Vi har undersökt vanliga vinterskor som finns på marknaden, och undersökt vad sulorna är gjorda av. Vi tittade först på vad folk verkligen har på sig under vintern, vi undersökte det i Luleå. Så plockade vi fram sådana skor och testade dem.

Hårt gummi i kyla

Resultatet var nedslående, berättar hon. Många av skorna som folk bar var inte ens utformade för vinterbruk, som populära sneakers och fina stövletter med släta sulor. Fast även sulorna på de kängor och skor som sålts som rejäla vinterdoningar var usla. Gummit blev alldeles för hårt i kyla, och mönstringen var inte tillräcklig för isiga vägbanor.

– Sulorna var verkligen inte bra i testerna. Även om skorna är vinterfodrade så är det inte en garanti för att sulorna inte är hala.

Skosulor är en separat bransch inom skobranschen, berättar hon, och det finns bara ett begränsat antal tillverkare i världen. Det gör att samma slags sulor kan sitta på skor av olika märke.

Hon berättar om ett ambitiöst test som gjorts i vinterlandet Kanada. Ett hundratal skor testades där för halka, men bara en handfull nådde upp till början av den tiogradiga skalan.

– Just de skor som testades där finns kanske inte här, men det ser likadant ut här.

Mönster i sulan

Mönstringen är viktig, förklarar hon, det ska vara ett ordentligt mönster med djup i rörelseriktningen, och gärna också snett mot den.

– Det är också viktigt med en stor och bra greppyta, så att sulan får kontakt med underlaget.

Många sulor hade en inblandning av mörkt material för att göra dem motståndskraftiga mot UV-strålning, berättar hon.

– Det gör dem mer slitstarka. Där såg vi att det är mycket kimrök, eller kol, som används. Men kolet är friktionshämmande, så det gör sulorna extra hala.

Välj ett par rejäla skor med ordentligt grepp
Välj ett par rejäla skor med ordentligt grepp. Illustration: Ingela Landström/TT

Svårt för konsumenter

Nu ska forskarna träffa skobranschen för att prata om resultaten, och också diskutera ett system för märkning av skor ur halksynpunkt.

– Det skulle verkligen behövas. Det är jättesvårt för konsumenter att veta hur skorna är på vintern. Att sulorna känns mjuka i affären behöver inte innebära att de behåller mjukheten på snö och is, säger Viveca Wallqvist..

Fakta: Bra skor i halka

Skor för vinterbruk bör ha en sula som inte blir för hård i kyla, då blir greppet sämre. Mönster bör vara kraftigt i rörelseriktningen, och gärna också snett mot den.

Dobbar som sätts på utanpå skon kan fungera bra, men materialegenskaperna i metallen och gummit kan variera.

Det finns också lösa skruvdobbar att skruva i vilka grova sulor som helst.

Det finns vissa skotillverkare som jobbar särskilt med just att förhindra halka, exempelvis med inbyggda dobbar som sjunker in i sulan, och med särskilt mjukt gummi. Det finns också skor med inblandning av olika partiklar i sulan som ger en sandpapperliknande syta.

Källa: Forskningsinstitutet Rise

Radar · Miljö

Motrörelse till Black Friday från många håll

Många lockas till köp under Black week och Black friday.

Black Friday närmar sig och just nu pågår Black week. Men från såväl civilsamhälle som kommuner och myndigheter syns olika typer av motstånd och en insikt om att prylar inte köper lycka utan snarare stressar både oss och planeten.

Varje år, samtidigt som Black Friday, infaller även En köpfri dag (eller Buy nothing day som den kallas på andra platser i världen) som en motreaktion till köphetsen och jakten på att komma över ett fynd.

Emilia Arvidsson, talesperson för En köpfri dag 2023, konstaterar i ett pressmeddelande att nyckeln till att köpa mindre till stor del handlar om att nöja sig, och hitta välmående på andra sätt än att shoppa.

– Det intressanta är att genom att använda tillräcklighetsprinciper i livet, som till exempel ett köpstopp, gör att vi kan skapa oss själva ett större välmående, säger hon.

Hon skickar också med sju tips på saker du kan göra istället för att shoppa:

1. Umgås med en vän
2. Läs en bok från biblioteket
3. Ring någon som du saknar
4. Engagera dig ideellt
5. Laga någon riktigt god mat
6. Gå ut i naturen
7. Vila

En köpfri dag har även en Facebooksida som följs av närmare 7 000 personer. I en av posterna lyfts ett citat från Astrid Lindgren, som är lika aktuellt idag som när hon sa det för 40 år sedan:

”Vad som inte är livets mening vet jag. Att samla pengar och prylar och grejer, att leva kändisliv och fina upp sej på damtidningarnas kändissidor, att vara så rädd för ensamhet och tystnad att man aldrig hinner i lugn och ro tänka efter: Vad gör jag med min korta stund på jorden?”

”Jag köper det inte”

Men även från många andra håll lyfts röster om att tänka mindre på konsumtion och mer på miljö och välmående. Naturskyddsföreningen ger under parollen ”Jag köper det inte” tips på hur man kan leva lite mer hållbart – på Black Friday såväl som andra dagar. Här hittar du tips på allt från att dela mer i vardagen till att handla second hand online och anordna kläd- eller prylbytardag.

Fairtrade Sverige påminner om att allt vi köper påverkar världen, inte bara miljön utan också människor. De tipsar om att köpa kvalité istället för kvantitet, att reparera och laga, handla second hand och att inte minst, om det känns överväldigande, börja med små steg.

”Du behöver inte förändra allt på en gång. Att ta små steg kan ha stor effekt i slutändan”, skriver organisationen.

Tips från kommuner och myndigheter

Även en del kommuner lyfter fördelarna med att köpa mindre. Gällivare kommun skriver i sitt månadens tips att de finns tillgängliga för konsumentvägledning samt budget- och skuldrådgivning.

– Eftersom räntan är hög på krediter kan en rea-vara på avbetalning bli väldigt mycket dyrare än samma vara till ordinarie pris. Det är klokt att fundera över detta så att du bara handlar det du har råd med just nu, säger kommunens konsumentvägledare Jon Landström.

Även statliga myndigheter kommer med tips, om än med ett annat fokus.

Finansinspektionen ger tips och råd som är inriktade mer på att undvika skuldfällor och inte betala för mycket för sina köp, bland annat genom att vara försiktig med att skjuta på betalningen, då det istället kan bli dyrare.

Läkemedelsverket ger istället tips på att vara uppmärksam när man handlar skönhetsprodukter online. Detta då inte alla nätshoppar är seriösa och en del kan skicka varor från länder utanför EU. Då uppfylls inte alltid de regler som finns inom EU kring säkerhet när det gäller tillverkning, innehåll och märkning och man kan få en vara som exempelvis är piratkopierad eller innehåller förbjudna kemikalier.

Årets hållbara julklapp

För den som ändå börjat tänka julklappar så kan föreningarna Klimatklubben och Medveten konsumtion kanske vara till hjälp. I förra veckan presenterade de Årets medvetna julklapp, som blev ”Ett bidrag till en bättre värld”.  Motiveringen lyder:

Årets Medvetna Julklapp 2023 är inte en pryl, det är en handling. Ett bidrag i form av tid eller pengar till ideell sektor, en gåva till en välgörenhetsorganisation eller en hjälpande hand där det behövs – i det stora, eller det lilla. Visad omtanke, empati, solidaritet och medmänsklighet har aldrig varit viktigare, i vår närmaste omgivning såväl som över landsgränserna.

<strong>Läs även:</strong>

De vill göra Black Friday till en köpfri dag