Radar

Nigerianska journalister gripna

Tidningen Daily Trusts rapportering om Boko Haram gick tvärtemot militärens uppgifter om att jihadisterna inte kontrollerade något territorium i regionen.

Två journalister i Nigeria har gripits på grund deras bevakning av den jihadistiska terrorgruppen Boko Haram.

En grupp med säkerhetspoliser, soldater och paramilitärer slog på söndagen till mot tidningen Daily Trusts lokalredaktion i staden Maiduguri i nordöstra landsändan. De förde med sig en redaktör och reporter och beslagtog journalisternas datorer och telefoner, uppger en källa på tidningen till AFP.

Räden var ett svar på vår huvudartikel i dag om att militären förbereder att återta staden Baga som Boko Haram intog förra veckan.

Säkerhetsstyrkor ska även ha slagit till mot Daily Trusts redaktioner i staden Lagos och huvudstaden Abuja, enligt källor på tidningen.

Vid årsskiftet rapporterade Daily Trust att Boko Haram hade erövrat sex platser i delstaten Borno, däribland Baga. Det gick tvärtemot militärens uppgifter om att jihadisterna inte kontrollerade något territorium i regionen.

Konflikten mellan Boko Haram och Nigerias regering har pågått sedan 2009. Hittills har minst 27 000 människor dödats och 1,8 miljoner drivits på flykt.