Radar

Morales stoppar antikorruptionsinsats

Guatemalas president Jimmy Morales meddelade på måndagen att Guatemala kommer att stoppa Cicigs mandat i landet.

Guatemalas regering har meddelat FN:s generalsekreterare António Guterres att landet sätter stopp för den FN-stödda antikorruptionsinsatsens mandat i landet inom 24 timmar.

Enligt det nya beslutet kommer mandatet att stoppas åtta månader tidigare än väntat. Orsaken är anklagelser om att den internationella kommissionen mot straffrihet i Guatemala (Cicig) blandat sig i landets inrikespolitik.

Guatemalas utrikesminister Sandra Jovel träffade Guterres i New York under måndagen och gav honom ett brev där han informerades om regeringens beslut om att sätta stopp för den överenskommelse som låg till grund för Cicig.

Guterres ”avvisar kraftigt” innehållet i brevet och FN förväntar sig att Guatemalas regering ”fullföljer sina rättsliga förpliktelser enligt överenskommelsen” fram till september, enligt ett uttalande från hans talesperson.

Cicigs arbete i landet har kritiserats hårt av president Jimmy Morales, som i augusti meddelade att organisationens mandat skulle gå ut i september 2019. Bara några dagar senare beslutade presidenten att Cicig-chefen Iván Velásquez Gómez inte var välkommen i landet.

Velásquez hade då tillsammans med åklagare begärt att Morales straffimmunitet skulle tas bort på grund av anklagelser om olaglig finansiering med koppling till hans valkampanj två år tidigare.

I december drog Guatemalas regering tillbaka visum och immunitet för elva Cicig-medarbetare och två av deras anhöriga.

Cicig grundades i december 2006 och är en oberoende organisation som granskar allvarlig brottslighet. Målet är att stärka de nationella rättsliga institutionerna.