Radar

Kina välkomnar lägerbesök – på villkor

Kina hävdar att observatörer kan få besöka Xinjiang-provinsen, där uigurer placeras i läger.

Observatörer från FN kan få besöka den kinesiska Xinjiang-provinsen och undersöka uppgifterna om att hundratusentals muslimer internerats i läger – under villkoret att de inte lägger sig i Kinas interna angelägenheter.

Flera rapporter, bland annat från FN:s kommitté för avskaffande av rasdiskriminering, gör gällande att upp emot en miljon personer från den muslimska minoritetsgruppen uigurerna har massinternerats i vad Kina beskriver som ”omskolningsläger”. De kinesiska myndigheterna hävdar å sin sida att de insatser som görs i den nordvästliga provinsen görs för att stävja terrorism och separatism.

Xinjiang är en öppen region. Vi välkomnar alla parter, inklusive FN-tjänstemän, att komma på besök, om de förhåller sig till Kinas lagar och regler, samt genomgår de korrekta reseprocedurerna, säger Lu Kang, talesperson för Kinas utrikesdepartement.

Kina har tidigare hävdat att journalister och observatörer är välkomna till Xinjiang, men de som kommer till provinsen följs i regel av poliser och har vid tillfällen gripits.