Radar

800 demonstranter gripna i Sudan

En bild från protesterna i huvudstaden Khartoum under juldagen.

Fler än 800 demonstranter har gripits vid de regeringskritiska protester som har ägt rum i Sudan de senaste veckorna, enligt de första uppgifterna som offentliggjorts av landets myndigheter.

Landets inrikesminister Ahmed Bilal Osman har informerat parlamentet om de gripanden som har gjorts, samtidigt som hundratals människor samlades för att visa sitt stöd för president Omar al-Bashir på måndagen.

Protesterna inleddes den 19 december, efter att regeringen beslutat att höja brödpriserna. Enligt myndigheterna har minst 19 människor, av dem två i säkerhetsstyrkorna, dödats i sammandrabbningar under demonstrationerna.

Människorättsorganisationen Amnesty uppger att antalet döda är 37.

– Det totala antalet gripna demonstranter fram till nu är 816, säger Ahmed Bilal Osman.

Antalet är det första som offentliggjorts av myndigheterna.
Totalt har 381 olika demonstrationer rapporterats sedan den 19 december, och 118 byggnader har förstörts i protesterna, enligt Osman. 18 av de förstörda byggnaderna tillhörde polisen.

– Demonstrationerna började fredligt, men några skurkar med en dold agenda använde dem för att ägna sig åt plundring och stöld, säger han, och lägger till att situationen i landet nu är lugn och stabil.