Radar

Kyrkan efter valet: Håll er till sanningen

Kongo-Kinshasas nuvarande president Joseph Kabila i vallokalen.

Enligt observatörer förhindrades många väljare från att delta i presidentvalet i Kongo-Kinshasa. Katolska kyrkan i landet säger sig veta vem som vann valet och manar valkommissionen att hålla sig till sanningen – vilket också USA gör.

Den kongolesiska organisationen Symocel, som hade observatörer vid ungefär en tredjedel av vallokalerna i söndags, uppger att 24 procent av de granskade vallokalerna stängde utan att låta de köande lägga sin röst. Dessutom öppnade 27 procent av vallokalerna sent, vissa med flera timmar, medan 18 procent hade röstningsmaskiner som krånglade.

Symocel rapporterar också att 17 procent av vallokalerna tillät människor utan röstkort eller som inte fanns i röstlängden att delta medan 15 procent inte korrekt offentliggjorde rösträknandet.

Tidigare har det stått klart att över en miljon kongoleser hindrades från att rösta. Väljare i och omkring städerna Beni och Butembo i Nord-Kivu samt i och omkring Yumbi i provinsen Mai-Ndombe får vänta till i mars med hänvisning till eskalerande konflikter och omfattande ebolautbrott.

Båda hävdar seger

Trots anklagelser om valfusk och oegentligheter har observatörer från den afrikanska samarbetsorganisationen SADC sagt att presidentvalet gick ”relativt bra”.

Valet, som hölls efter två år av förseningar, kan leda till det första fredliga maktskiftet i landet på decennier. Både oppositionen och regeringen hävdar att deras kandidater kommer att segra.

Det officiella valresultatet väntas bli offentligt först den 15 januari. Enligt vad som tidigare sagts ska dock preliminära resultat komma redan på söndag. Men Corneille Nangaa, den nationella valkommissionen Cenis ordförande, sade i onsdags att de preliminära resultaten kan dröja längre än så eftersom bara 17 procent av underlaget från vallokalerna kommit in. Detta tolkar oppositionen som ännu ett tecken på fusk.

Kyrkan: Vi vet

Biskopskonferensen (Cenco) i landets inflytelserika katolska kyrka säger att material kyrkan har från valet visar att en kandidat vann klart, men säger inte vilken.

Även Donatien Nshole, Cencos talesperson, rapporterar om brister under valet och manar Ceni att offentliggöra korrekta uppgifter, samtidigt som han tillägger:

– Det är viktigt att betona att de oegentligheter som observerades inte väsentligt kunde påverka det val som det kongolesiska folket tydligt uttryckte genom valurnan.

Också USA uppmanar valkommissionen att hålla sig till riktiga valresultat.
”Det finns tillfällen i varje nations historia när individer och politiska ledare kliver fram och gör det rätta. Det här är ett sådant tillfälle”, säger Robert Palladino, talesperson för USA:s utrikesdepartementet, enligt ett uttalande.

Fakta: Uppskjutet val

Att valet i Kongo-Kinshasa skjutits upp i två år och att den sittande presidenten Joseph Kabila under tiden klamrat sig fast vid makten gör att många misstänker mer omfattande fusk för att säkerställa en valseger för den styrande alliansens kandidat, Emmanuel Ramazani Shadary.

Favoriten i opinionsmätningarna inför valet har varit den fram till nyligen relativt okände parlamentsledamoten och affärsmannen Martin Fayulu.

Joseph Kabila har styrt Kongo-Kinshasa sedan 2001, då han tog över makten efter sin far som mördades under det dåvarande kriget.