Radar

Kalifornien lagstiftar mot valpfabriker

Kalifornien slår ner mot så kallade valp- och kattungefabriker.

Från och med nu får djuraffärer i Kalifornien bara sälja hundar, katter och kaniner om de kommer från djurhem eller räddningsgrupper. Den amerikanska delstaten är först ut i landet med lagstiftningen – som tar sikte på kontroversiella uppfödare vars verksamheter liknas vid fabriker.

En stor seger för våra fyrfota vänner. Så uttryckte sig demokraten Patrick O’Donnell, som sitter i Kaliforniens underhus, när delstatens guvernör Jerry Brown i oktober skrev under den nya lagstiftning som nu har trätt i kraft.

Det innebär att det sedan årsskiftet är olagligt för butiker att sälja hundar, katter och kaniner som inte kommer från omplaceringshem eller som har blivit räddade av organisationer, rapporterar medier i USA.

Ingen kännedom

”Eftersom djuraffärerna befinner sig ett steg bort från uppfödningen av djuren som de säljer, så har butiksägarna sällan kännedom om förhållandena för djuren. I många fall håller valpfabriker djur i överfulla och ohälsosamma förhållanden utan tillräckligt med mat, vatten, socialisering och veterinärvård” står det i ett faktablad.

Det fanns redan tidigare lokala förbud i Kalifornien mot försäljning av djur från oreglerade avelsanläggningar, som brukar liknas vid fabriker för kattungar och hundvalpar. Men nu blir det alltså olagligt i hela delstaten – och butiksägare som bryter mot lagen och som inte kan visa upp papper på djurens ursprung riskerar 500 dollar (4 500 kronor) i böter.

Däremot är det fortsatt tillåtet för människor att köpa hundar eller katter direkt från uppfödare.

Får adoptera

I delstaten Maryland kommer det år 2020 att bli olagligt för djuraffärer att sälja hundar och katter men tillåter dem att vara värd för adoptioner. Men den kommande lagen, som skrevs under i april, har inte påverkat affärerna hos Charm City Puppies i Columbia.

– Vi har faktiskt ont om valpar på grund av storhelgerna, säger biträdande butikschef Ashley Lawson till The New York Times och lägger till att de kommer att kämpa mot lagen eftersom inte alla har möjlighet att adoptera, i synnerhet inte om de är ute efter en särskild ras.

– Vi anser att alla ska ha ett val.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV