Radar

Flera skadade när israeliska bosättare avhystes

Israelisk polis konfronterade israeliska aktivister som ställt upp mobila hem på Västbanken.

Det uppstod våldsamheter när israelisk polis försökte avhysa illegala bosättare på den ockuperade Västbanken. En grupp israeliska aktivister satte för en månad sedan upp två mobila bostäder i ett område i närheten av Ramallah. Där stod förut bosättningen Amona som evakuerades för två år sedan efter att landets högsta domstol kommit fram till att den byggts utan tillstånd på privatägd palestinsk mark.

De aktivister som återvänt gjorde det i protest mot vad de beskrivit som en ökning i våldsamma attacker från palestinier den senaste tiden. På torsdagsmorgonen konfronterades bosättarna av israelisk polis som bröt sig in och släpade ut aktivisterna.

I våldsamheterna som följde kastade demonstranter stenar, metallstänger och olja mot polisen som svarade med tårgas. Sju personer greps och 23 poliser skadades lindrigt. Även tre av aktivisterna skadades i sammandrabbningarna.

FN betraktar samtliga israeliska bosättningar på den palestinska Västbanken som olagliga. Israel motsätter sig detta och så sent som i förra veckan fick över 2 000 nya bosättningar godkänt av myndigheterna.