Radar

Bolsonaro inför åtgärder mot organisationer

Brasiliens nye president Jair Bolsonaro.

Brasiliens nye president Jair Bolsonaro har utfärdat ett presidentdekret som ger hans regering stort inflytande över icke-statliga organisationer som verkar i landet.

Dekretet innebär att statssekreterarens kontor ”övervakar, samordnar och följer verksamheter och åtgärder från internationella organisationer och icke-statliga organisationer på brasilianskt territorium. Dekretet undertecknades sent på tisdagen under Bolsonaroadministrationens första dag.

Jose Miguel Vivanco, chef över människorättsorganisationen Human Rights Watchs Nord- och Sydamerikadivision, är vaksam.

– Om syftet med åtgärderna är att främja en konstruktiv relation mellan internationella civilsamhällsgrupper och toppnivån inom regeringen så vore det ett välkommet steg, säger han och fortsätter:

–Men, vad som slår mig är användandet av termerna ”övervaka” och ”kontrollera”, som tyder på en grundläggande brist på förståelse kring den självständiga roll som de här enheterna har i alla öppna och demokratiska samhällen.

Bolsonaro skriver på Twitter att ickestatliga organisationer utnyttjat och manipulerat landets ursprungsbefolkning.

Det temporära dekretet kommer att löpa ut om det inte ratificeras av kongressen inom 120 dagar.

Fakta: Jair Bolsonaro

Jair Bolsonaro kandiderade för Socialliberala partiet (PSL), vars politik kan beskrivas som nationalkonservativ. Han föddes i São Paulo, men är numera bosatt i Barra da Tijuca, en förort till Rio de Janeiro. Han har en bakgrund som officer och fallskärmsjägare och har varit aktiv politiker sedan 1980-talet.

Bedömare förklarar Jair Bolsonaros klara valseger med hans frispråkiga karaktär och löften om tuffa tag mot korruption och brottslighet.

Ytterligare en faktor som förklarar Bolsonaros framgångar är förhoppningen om att hans politik kommer att skapa nya jobb, vilket är välkommet i Brasilien vars ekonomi är på glid.

Bolsonaro är Brasiliens 38:e president.

Källa: AFP