Radar

Rymdsond överlevde rekordpassage

Stor som en "liten flygel" har sonden New Horizons tagit sig miljontals mil från jorden, till solsystemets kalla ytterkanter.

Efter tolv års resa genom rymden har sonden New Horizons nått mystiska Ultima Thule. Tio timmar efter den riskabla förbiflygningen fick Nasas kontrollrum en signal om att farkosten överlevt. ”Grön status”, säger insatschefen Alice Bowman, enligt AFP.

Ultima Thule är den mest avlägsna himlakropp som människan kunnat studera på nära håll. Den amerikanska rymdmyndigheten Nasas New Horizons passerade himlakroppen klockan 00.33 på nyårsdagen, amerikansk tid.

– Heja New Horizons, ljöd det i högtalarna på Johns Hopkins Applied Physics Laboratory i Maryland.

Flera timmar senare kom bekräftelsen på att den obemannade farkosten klarat förbiflygningen. Då nådde sondens signaler jorden.

– Vi har en välmående rymdfarkost, säger Alice Bowman från Nasas kontrollrum.

Miljontals frusna objekt

New Horizons har under passagen dokumenterat Ultima Thule – belägen 160 miljoner mil bortom Pluto – med sina kameror och instrument. En mänsklig farkost har aldrig tidigare besökt en himlakropp så långt ut i universum.

Det tidigare rekordet slogs när Pluto besöktes 2015 – också av New Horizons, skriver Reuters.

Både Pluto och Ultima Thule ligger i det så kallade Kuiperbältet – som består av miljontals frusna objekt i omloppsbana runt solen bortom Neptunus. Resan dit började redan 2006, när New Horizons lämnade jorden med syfte att studera Pluto och Kuiperbältet. Men Ultima Thule var fortfarande okänd för forskarvärlden då, och det var först åtta år senare som det jordnötsformade objektet fotograferades av Hubbleteleskopet.

Bilder dröjer

På grund av avståndet till jorden kommer de första bilderna från rymdsonden att dröja. Men att en milstolpe har nåtts inom rymdvetenskapen går inte att ta miste på.

Fysikern och rymdforskaren Hal Weaver, som arbetat med New Horizons sedan starten, säger till AFP att projektet befinner sig vid frontlinjen av planetär forskning.

Nu hoppas man kunna få svar på hur planeter som jorden bildades, vilket möjliggörs just tack vare att Ultima Thule är så djupfryst.

– Vi har äntligen nått utkanten av solsystemet och dessa ting som funnits där sedan början och knappt förändrats – tror vi. Vi kommer att ta reda på det, säger han.

Fakta: New Horizons

New Horizons väger 385 kilo och är ungefär lika stor som ett piano. Den färdas i 50 700 kilometer i timmen.

Rymdsonden sköts upp av Nasa från Cape Canaveral i Florida den 19 januari 2006.

Den 14 juli 2015 blev farkosten den första att nå Pluto, dess månar och andra frusna himlakroppar i Kuiperbältet.

Sonden är utrustad med sju olika vetenskapliga instrument för att kunna studera himlakroppars atmosfär, yta och innandöme.

1 januari 2019 nåddes Ultima Thule. Nasas Voyagersonder har färdats längre ut i rymden, men en farkost har aldrig tidigare besökt en himlakropp på det här avståndet.

Källa: Nasa

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV