Radar

Kvinnor trotsade motståndet – besökte tempel

Det har länge varit förbjudet för kvinnor mellan 10 och 50 år att besöka Sabarimala.

Två kvinnor har lyckats ta sig in till det hinduiska templet Sabarimala i Indien. Det är första gången kvinnor besöker helgedomen sedan en domstol hävde ett förbud för kvinnor mellan 10 och 50 år.

Fram tills nu har alla försök av kvinnor att nå templet i delstaten Kerala stoppats av konservativa hinduiska grupper som omringat templet.

I ett videoklipp syns kvinnorna inne i templet med heltäckande kläder. De ska tidigare ha försökt ta sig in men stoppats.

– Vi gick inte in i helgedomen genom att gå upp för de 18 heliga trappstegen, utan gick in genom personalingången, säger en av kvinnorna till lokala medier.

Stänger för "rening"

Delstatsregeringens chef Pinarayi Vijayan bekräftar att kvinnorna besökt templet under skydd av polisen. Templets överstepräst har sagt att man nu kommer att stänga för ”rening” och fler protester är att vänta, enligt lokala medier.

Under hösten bröt våldsamma protester ut, sedan landets högsta domstol hävt förbudet för kvinnor mellan 10 och 50 år att besöka Sabarimala. Hinduiska grupper, samt premiärminister Narendra Modis nationalistparti BJP, motsätter sig domstolsordern och menar att den inskränker deras rätt att utöva sin tro.

På tisdagen bildade tiotusentals kvinnor en 620 kilometer lång mänsklig kedja under parollen ”kvinnornas mur” för att protestera mot de grupper som håller dem borta från templet.

BJP uppmanar till protester

Kort efter det att nyheten om kvinnornas besök blivit känd gick delstatschefen för BJP, P S Sreedharan Pillai ut och fördömde aktionen. Han kallar den en ”konspiration av de ateistiska ledarna för att förstöra hinduiska tempel” och att BJP kommer att ”stödja kampen mot raserandet av tro utförd av kommunisterna”.

– Låt alla hängivna komma fram och protestera mot detta, säger Pillai till lokala medier.

I Kerala har det indiska kommunistpartiet CPI ett starkt fäste även om delstaten styrs av en centerallians med Kongresspartiet i spetsen. Delstatsregeringen har stått på kvinnornas sida i konflikten om Sabarimala och deltog i tisdagens stora protest.

Sabarimala är ett av världens mest besökta pilgrimsmål dit miljontals människor vallfärdar varje år.

Bakgrund: Kvinnoförbudet vid Sabarimala

Indiens högsta domstol fastslog i september att förbudet för kvinnor mellan 10 och 50 år att besöka Sabarimala kränker kvinnors rätt till religionsfrihet och förklarade förbudet olagligt.

Templets förbud mot menstruerande kvinnor härrör från en föråldrad, men än i dag spridd uppfattning i Indien om att kvinnor som har mens är orena. På vissa platser på den indiska landsbygden är menstruerande kvinnor fortfarande förbjudna att äta och sova tillsammans med andra. De flesta tempel tillåter kvinnor så länge de inte har mens, i stället för att tillämpa ett generellt förbud som Sabarimala.

Under hösten har templet blivit en symbol för striden mellan kvinnorättsaktivister och konservativa hinduer. När templet i mitten av oktober öppnade för första gången efter domen hölls våldsamma protester där deltagare kastade sten mot polisen och gav sig på kvinnliga journalister.

Två kvinnor som eskorterades av polis mot templet var tvungna att vända om.
Inför det kommande parlamentsvalet i april och maj i år har frågan blivit allt mer omtvistad. Kritiker anser att premiärministern Narendra Modi och hans parti BJP driver en religiös agenda för att tillmötesgå deras väljarbas som främst består av hinduer.

Källa: AFP, BBC