Radar

Miljoner i metoo-pengar har inte använts

Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) under en metoo-manifestation i Stockholm i oktober 2017 mot sexuella trakasserier och övergrepp.

Regeringens och Vänsterpartiets satsning i somras för att motverka många av de metoo-problem som finns i samhället har delvis runnit ut i sanden. Av de 60 miljoner kronor som myndigheter fick att förvalta själva har bara hälften använts – 30 miljoner kommer att behöva betalas tillbaka till staten, rapporterar SVT Nyheter.

Myndigheterna har haft svårt att använda pengarna under de sex månader som de haft på sig. När pengarna ändå använts har de gått till konferenser, broschyrer och närvaro vid en dataspelsmässa.

Exempelvis Arbetsmiljöverket har bara använt 1,7 miljoner kronor av avsatta 10 miljoner. Pengarna har gått till en 13 sidor lång broschyr med titeln ”Mellan den som utsätts och den som utsätter står du”. Där står bland annat vad som definieras som sexuella trakasserier, och att det alltid är den som är utsatt som har tolkningsföreträde.

Domstolsverket har gjort av med 3 av 10 miljoner. Pengarna har gått till en konferens för att utbilda personal i den nya samtyckeslagen.

Brottsoffermyndigheten har använt alla sina 10 miljoner till en informationskampanj i sociala medier om den nya samtyckeslagen och en närvaro på dataspelsmässan Dreamhack i Jönköping.

Jenny Westerstrand, ordförande i Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, tycker att tidsramen som myndigheterna fått på sig är ett problem.

– Finns det inga medel efter de här månaderna blir det symbolpolitik kring en väldigt viktig fråga, säger hon till SVT Nyheter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV