Radar

Internet stängt efter Kongo-Kinshasas kaosval

Hundratals väljare i väntan på att få rösta på söndagen.

Internet ligger nere och det går inte att skicka sms i Kongo-Kinshasa efter helgens kaotiska val – som de tre huvudkandidaterna hävdar att de ska ta hem.

Regimen har för andra dagen i följd stängt ned landets internet- och sms-kommunikation i väntan på valresultatet. Enligt Barnabe Kikaya bin Karubi, rådgivare till den avgående presidenten Joseph Kabila, är det en åtgärd för att bibehålla den allmänna ordningen sedan falska valresultat börjat cirkulera i sociala medier.

– Det skulle kunna leda oss rakt mot kaos, säger Barnabe Kikaya bin Karubi.

Även populära Radio France Internationales signal ligger nere, och regimen drog på nyårsafton in ackrediteringen för kanalens utsände journalist för att ha rapporterat om oppositionens uppgifter om valresultatet.

Företrädare för EU, USA, Kanada och Schweiz i Kongo-Kinshasa har i ett gemensamt uttalande uppmanat regeringen att öppna de stängda kommunikationskanalerna.

”Vi begär att regeringen håller sig från att blockera kommunikationskanaler, särskilt tillgång till internet och medier”, skriver de.

Söndagens val hölls efter två år av förseningar. Om allt går som tänkt kan det innebära det första fredliga maktskiftet i landet på flera decennier. Valdagen präglades dock av anklagelser om fusk och oroligheter.

Både oppositionen och regeringen hävdar att deras kandidater kommer att segra i valet, vars slutresultat väntas offentliggöras först den 15 januari.

Fakta: Uppskjutet val

Att valet i Kongo-Kinshasa skjutits upp i två år och att den sittande presidenten Joseph Kabila under tiden klamrat sig fast vid makten gör att många misstänker mer omfattande fusk för att säkerställa en valseger för den styrande alliansens kandidat, Emmanuel Ramazani Shadary.

Favoriten i opinionsmätningarna inför valet har varit den fram till nyligen relativt okände parlamentsledamoten och affärsmannen Martin Fayulu.

Joseph Kabila har styrt Kongo-Kinshasa sedan 2001, då han tog över makten efter sin far som mördades under det dåvarande kriget.