Radar

Höjda röster för grundlagsändring i Egypten

Den före detta arméchefen Abd al-Fattah al-Sisi avsatte Egyptens första demokratiskt valda president, islamisten Muhammad Mursi, för fem år sedan.

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi är inne på sin andra mandatperiod som sittande president och nu höjs röster om en grundlagsändring för att låta honom sitta kvar.

I en ledartext i den regimtrogna tidningen Al-Akhbar beskrivs ändringen som en ”efterlängtad politisk reform” under 2019. I texten framställs det som ett sätt att bibehålla säkerhet, stabilitet och ekonomisk återhämtning.

En parlamentsledamot med nära band till regeringen, säger till AFP att det inte är förvånande att diskussionen om grundlagsändring förs i landet just nu.

– Varje gång debatten handlar om slutet av al-Sisis andra mandatperiod ställs frågan: Vem är alternativet? Det skapar panik, säger han.

Al-Sisi vann presidentvalet efter det att Muhammad Mursi störtades 2013. 2018 vann han återigen, med 97 procent av rösterna, men hans regering har kritiserats av människorättsorganisationer för behandlingen av oliktänkande.