Radar · Morgonkollen

En död i främlingsfientligt våld i Sydafrika

Foto: AP/TTEn stenkastare i centrala Johannesburg i Sydafrika.

Minst en människa har dödats och fem personer skadats i samband med våldsamheter med främlingsfientliga förtecken i Johannesburg i Sydafrika.

Under den gångna veckan har minst tio människor mist livet i en våg av främlingsfientligt våld i Sydafrika. Framför allt är det mindre butiker som drivs av nigerianer som har attackerats och plundrats.

Våldet har lett till officiella protester från flera andra afrikanska länder. I Nigeria har det dessutom förekommit hämndattacker mot sydafrikanska medborgare i landet.

Dödsfallet på söndagen är det första efter att våldsamheterna dämpats något de senaste dagarna.
– Vi kan bekräfta att en person har rapporterats död. Vi kan inte säga orsaken till dödsfallet, säger polistalespersonen Xlolani Fihla.

Kravallpolis rapporteras också ha avfyrat chockgranater och gummikulor för att skingra folksamlingar i Johannesburgs centrala affärsdistrikt.

Oroligheterna har resulterat i att en diplomatisk kris blossat upp mellan Sydafrika och Nigeria. Bland annat beslöt Nigeria att ställa in sin medverkan i ett ekonomiskt forum i Sydafrika.

I lördags meddelade den sydafrikanska regeringen att Nigerias president Muhammadu Buhari i nästa månad väntas avlägga ett statsbesök i Sydafrika.