Radar · Djurrätt

Djurplågeri på laxodling avslöjat

På filmen syns hur arbetare på laxodlingen bland annat trampar på fiskarna.

Fiskar som slås mot hårda ytor, har fått halva ansiktet uppätet av parasiter och sakta kvävs ihjäl. Det är några av de bilder som en aktivist har fångat med dolda kameror på en laxodling i USA.

En aktivist från den amerikanska djurrättsorganisationen Compassion over killing har under januari till april i år arbetat undercover på en laxodling, som tillhör ett av världens största företag som odlar fisk. I måndags släppte organisationen en film som visar hur de som arbetar på laxodlingen i Maine hanterar fiskarna våldsamt genom att kasta dem, slå dem mot hårda ytor och låta dem långsamt kvävas till döds.

– Jag såg hur deras kroppar slogs mot marken, om och om igen, säger aktivisten, som har arbetat undercover, till The Guardian.

Flera av fiskarna hade fått delar av ansiktet uppätet av parasiter
Flera av fiskarna hade fått delar av ansiktet uppätet av parasiter. Foto: Compassion over killing

Under utredning

Förutom det som Compassion over killing nu har anmält som djurplågeri, hade många av fiskarna parasiter och sjukdomar. I filmen syns bland annat fiskar med svampsjukdomar som har orsakat stora sår.

Företaget Cooke Aquaculture, ett globalt bolag med huvudkontor i Kanada, har laxodlingar i USA, Skottland och Chile. Efter anmälan står företaget nu under utredning. Företagets vd, Glenn Cooke, kommenterade filmen i ett pressmeddelande i måndags:

–Jag är besviken och väldigt ledsen över vad jag såg i dag. Som familjeföretag sätter vi djurskyddet högt och strävar efter att föda upp våra djur med optimal vård och hänsyn till bästa praxis. Det vi såg i dag återspeglar absolut inte den standarden.

En aktivist har under januari till april arbetat undercover på en amerikansk laxodling
En aktivist har under januari till april arbetat undercover på en amerikansk laxodling. Foto: Compassion over killing

Norsk laxodling avslöjad

Det är inte bara i USA som fiskodlingar har uppmärksammats och fått kritik. Under 2017 besökte sportfiskaren, aktivisten och journalisten Mikael Frödin en laxodling i norska Alta.

– Jag blev helt chockad. Laxarna var täckta av svampangrepp, löss och hade stora öppna sår. Det såg förjävligt ut, sade Frödin till SvD i somras efter att bilderna han tog under besöket publicerades i Magasinet Filter.

– Det är en djurhushållning som är bortom all kritik. Hade det varit en bonde som skött sina djur på det viset uppe på land hade han hamnat i fängelse, sade Frödin.

Fiskodling i Sverige

Varje år fångas nästan 20 miljarder fiskar i svenska vatten. En stor del av dem blir till foder som man sedan matar den odlade fisken med. Det krävs många viltfångade fiskar för att föda upp en odlad fisk, som lever i cirka två till fem år i en vattenfylld kasse tillsammans med tiotusentals eller hundratusentals andra fiskar. I Sverige måste man enligt lag bedöva de odlade fiskarna innan slakt, vilket görs med koldioxid – en metod som är förbjuden i exempelvis Norge då den anses vara för smärtsam.

Det har länge varit känt att fiskar känner smärta. Nyligen publicerades en studie som visar att fiskars smärtupplevelse påminner väldigt mycket om människans.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV