Radar

Sol kommer men ingen värme

På onsdag blir det sommarväder, men framåt torsdag och fredag väntas det bli kallare igen.

Moln, regn och låga temperaturer. Juli har inlett med att vara kallare än normalt. Nu verkar det vända, men inte så mycket. ”Det är ingen högsommarvärme på gång, som det var i juni”, säger Henrik Reime vid SMHI.

Tisdagen bjuder på molnigt väder i större delen av landet – från sydligaste Norrland och söderut. Lokalt kan det även förekomma lätt regn under dagen. Framåt kvällen väntas molnigheten lätta och under onsdagen kommer både solen och värmen att göra sig påmind. Temperaturerna kommer att ligga på dryga 20 grader i stora delar av landet.

– Solen kan titta fram en hel del under morgondagen, det kommer nog vara en ganska skön sommardag i morgon (onsdag), säger Henrik Reime, meteorolog vid SMHI.

Men längre fram i veckan kan kall luft över Finland röra sig in över Sverige.

Om den gör det blir det inte lika somrigt väder. Då blir det mer moln, lägre temperaturer och även en del skurar mot torsdag och fredag.

– Juli har hittills varit kallare än normalt, men kylan verkar inte hålla i sig. Framöver väntas det istället bli temperaturer omkring 20 grader runt om i landet, som är mer normala för årstiden, säger Henrik Reime.

TT: Kommer det att kunna slå om till värmebölja, som det var förra sommaren?

– I prognosmaterialet som vi har nu ser vi inget sådant direkt omslag som vi hade förra året.