Radar

Norska fångar kan tvingas bära spottmask

Norges justitieminister Jøran Kallmyr föreslår att fängelsepersonal ska få befogenhet att tvinga på fångar en sorts masker som ska förhindra att de spottar, så kallade spotthuvor. Polisen har haft möjlighet att använda spotthuvor på gripna personer sedan 2013.

– Vi kommer i dagarna att skicka ut ett förslag på remiss om att spotthuvor ska kunna användas i norska fängelser, säger han till VG.

Många anställda på fängelser får utstå spottloskor på sitt arbete. Antalet fall har nästan fyrdubblats i Norge de senaste fem åren.

Spotthuvan består av en huva som träs över huvudet i ett tunt, halvt genomskinligt material. Framför munnen finns ett material som stoppar saliven från att slungas iväg. Kallmyr säger att han själv provat spotthuvan, och beskriver den som human.

Internationellt har användningen av spotthuvor inom polisen kritiserats av fler människorättsorganisationer, däribland Amnesty International.

Det största fackförbundet inom norsk kriminalvård, NFF, ställer sig positivt till möjligheterna.

– Det är inte så att man kommer att använda det ofta, men det ger personal möjlighet att använda det i vissa svåra situationer, säger Tommy Fredriksen vid NFF.

I Sverige används spotthuvor av både polisen och kriminalvården.