Radar

London beklagar läckan, inte innehållet

Storbritanniens ambassadör i USA, Kim Darroch.

Westminster försöker dämpa skadeverkningarna, men stöder sin ambassadör i Washington. Det är kontentan av uttalandena i London sedan ambassadör Kim Darrochs konfidentiella anteckningar om Donald Trumps styre i Vita huset läckt ut.

– Jag har gjort klart att jag inte delar ambassadörens bedömning av vare sig den amerikanska ledningen eller relationerna med den, men jag försvarar hans rätt att göra den uppriktiga bedömningen, säger utrikesminister Jeremy Hunt enligt nyhetsbyrån Reuters.

Och premiärminister Theresa Mays kansli lät meddela att ”Sir Kim Darroch har fortsatt premiärministers fulla stöd” även om själva läckan sägs vara ”oacceptabel”, rapporterar AFP.

Det tog hus i helvete när anteckningar av ambassadör Darroch som bara var avsedda för den innersta diplomat- och regeringskretsen läckte ut till pressen i veckoslutet. Där beskrev Darroch president Trump som ”oduglig” och hans administration som ”unikt dysfunktionell”.

Jagar den som läckt

Nu hotar Hunt och flera andra med ”allvarliga följder” för den eller dem som läckt ut de förtroliga anteckningarna till pressen.

Enligt tidningen The Daily Telegraph har ett hundratal personer i utrikesdepartementet och andra delar av regeringen tillgång till den sorts ambassadörs-pm som nu läckt ut.

Pressens spekulationer har zoomat in på maktkampen inom Konservativa partiet.

"Inte med längre"

Den som efterträder Theresa May som partiledare om ett par veckor får utse Darrochs efterträdare när hans mandat löper ut i januari.

Brexitpartiets ledare Nigel Farage, som länge varit en sten i skon för Storbritanniens regeringar, har sagt att ”figurer som Darroch” inte kommer att ”vara med längre” om Boris Johnson vinner partiledarskapet.

Boris Johnson har agiterat ivrigt för brexit, och nu påminner tidningarna om att Farage faktiskt kandiderade till USA-ambassadör när Darroch fick den posten. The Guardian skriver att Trump skulle uppskatta en ”sann brexitör” som Londons utsände. Fast Vita huset har förstås inget formellt inflytande på vem som utses.

"Inte diplomat"

Farage har träffat Trump flera gånger. Han har kallat Darrochs pm ”oansvariga” men tonar nu ner sin lust till ambassadörsjobbet.

– Jag är ingen diplomat, och det är en rejäl underdrift, säger han till BBC.
Men tillägger att han ”skulle kunna bli användbar” för att skapa bättre relationer ”med en administration där vänner till mig ingår”.