Intro

De unga aktiviststjärnorna lyser upp i vintermörkret

Julafton är blott ett par veckor bort och mörkret ligger tätt utanför, men som vanligt i december numera lyser snön med sin frånvaro. Åtminstone i Stockholm, där jag befinner mig. Det enda som ger lite ljus åt denna måndagseftermiddag i huvudstaden är adventsstjärnorna i grannarnas fönster.

Det är lite som världsläget. Kolsvart i stort, men med aktiviststjärnor som lyser upp i mörkret och ger hopp. De är unga och heter Greta Thunberg,  Luisa Neubauer, Arshak Makichyan, Hilda Flavia Nakabuye och Catalina Santana.

På klimattoppmötet COP25 i Madrid var det tänkt att Thunberg, den starkast lysande stjärnan av dem alla, skulle tala, men när hon klev upp på podiet framför det stora pressuppbådet gjorde hon klart att hon och Luisa Neubauer inte alls skulle tala. I stället riktade de ljuset mot två andra unga aktivister.

”För ett år sedan sa Greta Thunberg att vårt hus stod i lågor. Alla trodde det var en metafor, men till sommaren brann hela Sibirien, liksom regnskogen i Amazonas och i Kongo. Ni har sett allt, utrotningen av arter, hunger och död, är det inte tillräckligt för er?” sa ryska Arshak Makichyan.

”Det är som att det är en dödlig synd att komma från det södra halvklotet. Vi får lite eller ingen hjälp från utvecklade länder och jag har börjat komma fram till att klimatkrisen är en annan form av miljörasism och apartheid. Vi är djupt sårade av makthavarnas handlingar, ord och girighet” sa Hilda Flavia Nakabuye, som startade Fridays for future i Uganda.

Och i Chile, där protesterna mot hur landets befolkning behandlas av sin regim fortsätter är det de unga som är kvar på gatorna. Samma ungdomar som för snart två månader startade protesterna erkänner att de är slitna, men säger samtidigt att de aldrig kommer ge upp.

”Om min mormor går i pension, borde hon inte dö av hunger. Om jag hamnar på sjukhus, borde jag inte dö i väntan på behandling. Den professor som undervisar i mina klasser bör inte kunna få så dåligt betalt. Vi kan inte ha det så”, säger Catalina Santana.

Om dessa unga stjärnor och mycket annat kan du läsa i dagens Syre.