Radar · Nyheter

Rapport: Ojämlikheten ökar i hela världen

Arkivbild.

Utvecklingen i världen har exploderat de senaste 30 åren, men inte för alla. En dagsfärsk rapport från FN:s utvecklingsprogram visar att klyftorna i världen har ökat sedan 1990.

Hälsovård och utbildning är i dag tillgängligt för fler människor än tidigare, men samtidigt har det inneburit att de redan utsatta och eftersatta grupperna halkat efter ytterligare.

– Det är fortfarande så att Afrika, söder om Sahara släpar efter. Det gör man även i Sydasien och i arabländer och förstås i Latinamerika och Karibien som också präglas av stora mått av ojämlikhet, säger Ulrika Modéer, assisterande generalsekreterare på FN:s utvecklingsprogram UNDP, till Sveriges Radios Ekot.

Klimatkrisen riskerar öka ojämlikheten ytterligare

FN:s utvecklingsprogram kallar sin rapport för ett index över människans utveckling. I rapporten har man tittat på levnadsstandard, hälsa, tillgång till hälsovård, utbildning och kvaliteten på den. Detta för att kunna mäta hur människor på olika platser i världen mår.

I rapporten har man också tittat på risker vi står inför och som skulle kunna öka den redan utbredda ojämlikheten och två saker pekas ut som riskområden. Den tekniska utvecklingen är den ena och klimatkrisen, som redan slår hårt mot de mest utsatta grupperna, den andra.

– Det vi kan konstatera är att när vi tittar på det här indexet och lägger till faktorer där vi granskar hur jämlika samhällen är så sammanfaller de här sociala oroligheterna med de samhällen som också präglas av ett stort mått av ojämlikhet och en växande ojämlikhet, säger Ulrika Modéer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV