Radar · Nyheter

Cissi Wallin döms för grovt förtal

Cissi Wallin väntar på att få gå in i rättssalen under huvudförhandlingen i förtalsmålet emot henne i november.

Debattören Cissi Wallin döms för grovt förtal sedan hon pekat ut journalisten Fredrik Virtanen som våldtäktsman, meddelar tingsrätten.

Wallin döms till villkorlig dom och dagsböter. Hon ska också betala skadestånd till Fredrik Virtanen på 90 000 kronor för utpekandet, dömer Stockholms tingsrätt.

Det har gått drygt två år sedan Cissi Wallin publicerade inlägget på Instagram, som varit i fokus i den mycket uppmärksammade rättsprocessen. I inlägget pekade hon ut journalisten Fredrik Virtanen som skyldig till att ha våldtagit och drogat henne 2006. Händelsen har tidigare utretts av polis, men förundersökningen lades ned. Virtanen förnekar anklagelserna.

Nu döms hon för grovt förtal. Brottet ska ses som grovt, säger rättens ordförande, chefsrådmannen Malou Lindblom, i ett pressmeddelande.

”Uppgifterna har fått stor spridning och avsett mycket allvarlig brottslighet. De har också lett till stor skada för målsäganden, både i hans yrkesliv och privatliv.”

Får villkorlig dom

Påföljden har bestämts till villkorlig dom och 100 dagsböter. Wallin ska även betala skadestånd till Fredrik Virtanen med sammanlagt 90 000 kronor.

”Uppgifterna har varit av mycket allvarligt slag, avsett händelser som låg långt tillbaka i tiden och lämnats till ett mycket stort antal personer. Tingsrätten har beaktat att mannen är en offentlig person som fått tåla lite mer, kvinnans syfte med uppgiftslämnandet och det sammanhang som uppgifterna lämnats i, men har ändå kommit fram till att det inte varit försvarligt att peka ut mannen som våldtäktsman,” säger Malou Lindblom i pressmeddelandet.

Försvaret: Stort allmänintresse

I augusti i år åtalades Cissi Wallin för grovt förtal, både för det första utpekande inlägget, samt för en lång rad liknande inlägg som följde.
Under förhandlingen i Stockholms tingsrätt argumenterade åklagaren Daniel Suneson för att brottet ska ses som grovt av tre anledningar: att anklagelserna rört grova sexualbrott, att spridningen varit enorm och att Fredrik Virtanen skadats oerhört av utpekandet. Suneson yrkade att Wallin skulle dömas till villkorlig dom och dagsböter.

Cissi Wallins försvar gick ut på att publiceringen varit försvarlig med tanke på Fredrik Virtanens maktposition i samhället som namnkunnig skribent på Aftonbladet. Försvaret argumenterade också för att metoo-kontexten som utpekandena gjordes i är av vikt.

– Metoo var en av de viktigaste och mest omvälvande händelserna under senare år, vilket innebär att uppgifter som kopplas till det har ett oerhört stort allmänintresse, sade Cissi Wallins advokat Percy Bratt under förhandlingen i Stockholms tingsrätt.

Den bedömningen delades inte av tingsrätten. De skriver att frågor om sexuella övergrepp och trakasserier självfallet har stort samhällsintresse och måste få diskuteras. De ifrågasätter inte heller att de namngivningar som skedde inom ramen för upproret kan ha bidragit till uppmärksamheten.
Men enligt rätten betyder det inte att ”det utan vidare kan anses försvarligt att i sammanhanget namnge enskilda personer”.

Virtanen: Glad över domslutet

På sin blogg skriver Fredrik Virtanen att domen är viktig.

“Den säger tydligt att vi inte kan skriva vad fan som helst på internet. Jag är glad över domslutet. Möjligen kan tillvaron nu gå vidare efter de värsta två åren i mitt och min familjs liv,” skriver han.

Han riktar samtidigt kritik mot svenska medier som publicerade uppgifter om honom och mot de amerikanska it-jättarna som han anser saknar skam.

“Facebook och Instagram har ännu inte tagit ansvar för att de fortfarande distribuerar kränkningarna till en masspublik,” skriver Virtanen.

TT