Radar · Nyheter

Tillstånd för bidödande miljögift omprövas – ”kan dras in”

EU förbjöd all användning av neonikotinoiden Imidakloprid i fält 2018.

Syre har tidigare rapporterat om att en bidödande neonikotinoid läcker i stora mängder från växthus. Nu kan vi berätta att kemiföretagets tillstånd kan komma att dras in i förtid. ”Vi ser skäl att se över godkännandet”, säger Johan Axelman på Kemikalieinspektionen. 

Det var i början av sommaren som Syre rapporterade om de upprepade fynden av bekämpningsmedlet imidakloprid utanför växthus. Ämnet är en så kallad neonikotinoid och förbjudet att användas utomhus sedan ett EU-beslut 2018.

Det efter att flera forskningsrapporter kunnat se ett samband mellan ämnet och den bidöd som rapporterats om runt om i världen.

Återkommande läckage

Men växthus fråntogs förbudet utifrån antagandet att de inte läcker. Ändå kom det rapporter redan 2009 om att det gjorts fynd av bekämpningsmedel i anslutning till växthus. Då lovade branschen krafttag men som Syre kunde berätta i juni har situationen inte blivit bättre.

I Görarpsbäcken utanför Helsingborg uppmättes halter 7 500 gånger högre än riktvärdet. Även om de extrema halterna stack ut, hittades imidakloprid i nio av tio vattendrag som undersöktes i en uppföljande studie av Kompetenscentrum för kemiska bekämpningsmedel (CKB), vid Sveriges lantbruksuniversitet.

– Det går inte att säga att det på något vis blivit bättre, sa då Mikaela Gönczi, biträdande föreståndare för (CKB) till Syre.

Ovanlig omprövning

Alla verksamma ämnen som används till bekämpningsmedel godkända inom EU omprövas inom ett visst tidsintervall. Tillståndet att använda av imidakloprid i växthus gäller till 2022. Men i undantagsfall kan godkända produkter omprövas av de enskilda medlemsländerna. 

Det har nu Kemikalieinspektionen beslutat sig för att göra.

– Förutsättningen för godkännandet är att användningen är säker, leder det till läckage finns inte längre den förutsättningen, säger Johan Axelman på Kemikalieinspektionen.

Att myndigheten initierar en omprövning är ytterst ovanligt, påpekar han.

– Jag tror inte att det hänt på väldigt länge.

Kemikalieinspektionens omprövning kan resultera i att tillståndet helt dras in, villkoren ändras eller att det tillstånd som gäller ligger kvar.