Radar · Nyheter

Cypern ber EU att omfördela 5000 skyddsbehövande

Ankomsterna har ökat till Cypern.

Allt fler flyktingar och migranter anländer till Cypern. Den lilla grekisk-turkiska ön har omkring en miljon invånare och nu kämpar man för att kunna ta hand om de som kommer, rapporterar Politico. När andra flyktvägar slutits uppstår nya.

Om flyktingkrisen i Grekland är bortglömd, har den på Cypern aldrig uppmärksammats alls. Den lilla ön med omkring en miljon invånare, delad mellan turkiskt styre i norr och det av EU erkända grekiska styret i söder, ser allt fler flyktingar och migranter som kommer via havet. Liksom Malta har Cypern sett allt fler ankomster då andra hamnar och vägar slutit sig.

I måndags skickade inrikesministern i det EU-stödda och grekiskdominerade södra Cypern, Constantinos Petrides, ett brev till EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopolous där han berättade om den allvarliga situationen på ön. Cypern kämpar enligt Petrides för att hitta en lösning tillsammans med Turkiet, som ligger bara ett stenkast bort via havet. Men de misslyckas att nå en. 

Billigare väg

Cypern bad också EU-kommissionen att omfördela 5000 personer med skyddsbehov mellan medlemsländerna. De senaste två åren har ankomsterna ökat drastiskt, skriver Politico. Cypern har i dagsläget den högsta siffran asylansökningar som lämnats in för första gången (av någon som inte tidigare sökt asyl i landet) sett per capita i hela EU. Det är tredje året i rad räknat i förhållande till de 850 000 invånarna i den grekiska delen, enligt inrikesministern.

Den brittiska tidningen The Guardian uppmärksammade de ökade ankomsterna i december i fjol. Rubar och Bestoon Abass, kurder från Irak, hade då anlänt. De hade aldrig hört talas om Cypern innan de flydde, men vägen dit kostade mycket mindre för den lilla familjen på fyra personer.

– Smugglarna sa att det var mycket billigare att ta sig till och fortfarande var i Europa. Vi betalade 2000 amerikanska dollar för alla fyra, säger Rubar Abass till The Guardian.

Smuggelnätverk utnyttjar enligt tidningen Cyperns geografiska läge och det faktum att ön till skillnad från Grekland kan ses som en säkrare väg in till EU, givet avtal som gör det svårare att nå Grekland. Många känner inte till Cyperns geografiska läge och upplever besvikelse över var de har hamnat, enligt Elizabeth Kassinis, chef på den internationella hjälporganisationen Caritas.

Den lilla önationen kämpar för att kunna husera alla som anlänt
Den lilla önationen kämpar för att kunna husera alla som anlänt. 2018 sökte 6000 personer asyl här - där befolkningen är 850 000 (i den grekiska delen). Foto: Petros Karadjias/AP/TT

Ökat med 130 procent

Just nu har 9000 status som tillfälligt skyddsbehövande i Cypern. Constantinos Petrides har rest runt till olika europeiska huvudstäder för att informera om de snabbt ökande ankomsterna till Cypern, skriver den grekiska tidningen Ekathimerini.

Enligt inrikesminister Constantinos Petrides har ankomsterna de första sex månaderna 2019 ökat med 130 procent jämfört med tidigare år.

”Cypern är i akut behov av omedelbar hjälp, som följd av ankomsterna som saknar tidigare motstycke, skrev Petrides i brevet.

Enligt en talesperson för EU-kommissonen följer de utvecklingen på Cypern ”mycket nära” men personen kunde inte svara på om och hur hjälp kommer erbjudas, rapporterar Politico.