Radar · Politik

Ylva Johansson godkänd som kommissionär

Sveriges tillträdande EU-kommissionär Ylva Johansson (S).

EU-parlamentets berörda utskott visar grönt ljus för Ylva Johansson som migrations- och inrikeskommissionär i EU. Nu börjar kampen för en asyluppgörelse som alla EU-länder kan stödja.

Johansson fick på tisdagen som väntat stöd från minst två tredjedelar av ledamöterna i utskottet.

Det känns bra, förstås. Nu ska vi ta itu med det riktiga jobbet, säger hon i en första kommentar till TT och Ekot.

Trots den inledande bakläxan, där hon tvingades lämna extra skriftliga svar till utskottet, har hon inget emot processen.

– Jag tycker faktiskt att det har varit roliga dagar. Men de här frågorna som jag har fått ansvar för väcker så mycket känslor och det är så många partier som har väldigt starka uppfattningar så det är inte konstigt att det blir mycket diskussion. Men det är klart att det känns skönt nu när jag fått tydligt grönt ljus och kan koncentrera mig på själva jobbet, säger Johansson.

Akuta frågor

Svenskan fick i den slutliga omröstningen stöd från högergruppen EPP, socialdemokratiska S&D, liberala RE och miljöpartistiska De gröna/EFA. Vänstergruppen GUE/NGL och EU-skeptiskt konservativa ECR lade ner sina röster, medan högernationalistiska ID var ensamma om att rösta emot.

Definitivt klart blir ändå inte tillsättandet förrän hela den nya EU-kommissionen godkänts, preliminärt genom en parlamentsomröstning den 23 oktober.

Hennes första arbetsuppgifter lä blir att helt enkelt hantera nuvarande flyktingläge.

– Vi har ju en akut situation, får man väl säga, med ohållbara situationer och levnadsvillkor för flyktingar som har kommit till Grekland. Och vi har också just nu diskussioner i Luxemburg hur fördelningen ska ske av dem som kommer över Medelhavet. Det är den akuta frågan som den nuvarande kommissionen jobbar med och som jag kommer att ärva, säger Johansson.

Oeniga länder

Att sedan försöka hitta enighet bland EU:s medlemsländer för en ”ny pakt för asyl och migration” kommer inte att bli enkelt.

– Det kommer att vara svårt. Det har det varit hela tiden. Det är svårt att nå majoritet och ännu mer konsensus när det gäller just flyktingpolitiken. Men jag tror att jag har goda förutsättningar för det, säger Johansson.

Efter tillträdet, preliminärt från den 1 november, väntar inledningsvis samtal med alla EU-länder för att höra deras syn på det asylpaket som fastnat i oenighet i flera år.

Hur lång tid det kommer att ta innan ett färdigt bud kan presenteras för EU-länderna vill hon dock inte sia om.

– Jag vågar inte spekulera i det. Vi har haft en situation där man lade ett färdigt bud, det vill säga ett förslag, från kommissionen för tre år sedan och som har legat låst och aldrig kunnat bli beslutat. Så jag kan ju inte komma med nya förslag som också riskerar samma typ av låsning. Men bråttom är det verkligen, säger Johansson.

Vill bevara Turkietavtal

Även frågan om EU:s flyktingsamarbete med Turkiet lär bli en viktig och omedelbar fråga.

– Jag ser ett stort behov av att det fortsätter. I dag betalar ju EU för att ge pengar till de miljoner syriska flyktingar som finns i Turkiet och det ser jag ett stort behov av att de insatserna fortsätter, säger Ylva Johansson till TT och Ekot.

Även polske Janusz Wojciechowski fick godkänt av sitt parlamentsutskott på tisdagen. Den tilltänkte jordbrukskommissionären tvingades dock först igenom ett andra förhör med jordbruksutskottet innan klartecken gavs.

Parallellt hörs i dag även tre av den nya kommissionens tyngsta namn: lettiske Valdis Dombrovskis, danska Margrethe Vestager och nederländske Frans Timmermans.