Intro

Välkommen till dagens nummer av Syre!

I somras målades den ikoniska muralmålningen Highway över av klottersanerare. Ett mänskligt misstag, förklarade fastighetsägaren i Rågsved i Stockholm. Sedan dess har en frivillig projektgrupp försökt att rädda konstverket som bedöms vara ett av världens äldsta muralmålningar. Bland annat har Sveriges enda muralkonservator kopplats in.

Men har verkligen allt gått rätt till? Var det på grund av en enskild klottersanerares misstag första dagen på jobbet som ett klassiskt konstverk tycks ha blivit förstört?

Nu har det visat sig att fastighetsägaren skickat in ett bygglov för övermålningen i efterhand. Ärendet utreds nu av Stadsbyggnadskontoret i Stockholm. Om utredningen kommer fram till att fastighetsägaren gjort sig skyldig till att ha förstört ett verk av kulturhistoriskt värde kommer inget bygglov att utfärdas.

Det blåser hårda vindar kring RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter. Anledningen: organisationen vill avkriminalisera sexköp. Frivilliga sexuella tjänster mellan vuxna människor bör inte längre vara kriminellt, menar RFSL.
Kritikerstormen har varken låtit vänta på sig eller varit nådig.

Syre fortsätter också att bevaka miljörelsen Extinction Rebellions fredliga blockader i Berlin. Den tyska polisen beskriver demonstranterna som glada och fredliga. Men samtidigt planerar polisen att upphäva blockader i vissa delar av Berlin.

Andreas Ericsson