Radar · Nyheter

Övermålning av klassiskt konstverk kan ha varit olaglig

Muralmålningen Highway målades delvis över av klottersanerare i somras, vilket fastighetsägaren  saknade bygglov för.

Den 13 augusti målades den legendariska muralmålningen Highway i Rågsved i Stockholm delvis över i blått. Övermålningen saknade bygglov. Nu ska stadsbyggnadskontoret utreda vad det kan bli för konsekvenser.

Den mänskliga faktorn – det har varit fastighetsägarens förklaring till att Highway, som med sina 30 år uppskattas vara en av världens äldsta muralmålningar, nästan helt blev övermålad i somras. 

Övermålningen skedde samtidigt som olika fastigheter i Rågsved skulle klottersaneras. 

Nu avslöjar tidningen Mitt i Söderort att en arkitekt, som företräder fastighetsägaren, skickat ett mejl till tillsynshandläggaren på stadsbyggnadskontoret. I mejlet skriver arkitekten att fastighetsägaren i efterhand vill ansöka om bygglov.

”Om Stadsbyggnadskontoret bedömning att det som utfördes är en bygglovspliktig åtgärd så kommer fastighetsägaren att lämna en ny bygglovsansökan i efterhand för ändring av fasad”, står det i mejlet.

– Jag tolkar det som att fastighetsägaren inte har något intresse av att återställa väggen, säger Mårten Bergman till Mitt i Söderort. Han leder det ideella arbetet för att försöka återställa väggen. 

Fastighetsägaren måste ge sitt tillstånd för att restaurera väggen. I flera omgångar har ett godkännande skjutits upp. Plan- och bygglagen säger att åtgärder inte får förvanska kulturhistoriska värden. Nu ska det utredas om fastighetsägaren borde ha sökt bygglov för övermålningen, eller om det kan ha skett olagligt.

Helena D’Andria, som handlägger ärendet, skriver i ett mejl till Mitt i att utredningen pågår, men att hon ännu inte fattat något beslut. Om utredningen visar att muralmålningen är av kulturhistorisk värde kommer inte fastighetsägaren att tillåtas bygglov.

Försökte få bort färgen med såpa

Men att få tillbaka den ikoniska målningen i sitt ursprungliga skick bedöms vara svårt.

Mårten Bergman var på plats bara några timmar efter övermålningen den 13 augusti. Han försökte tvätta bort färgen som klottersanerarna målat med hjälp av såpa. Men ju längre tid som går, desto svårare blir det att rädda väggen. Solskenet tidigare i sommar har härdat den blå färgen över den ursprungliga målningen. Gruppen täckte väggen med vatten och potatismjöl i ett försök att fördröja härdningen.

Mårten Bergman är övertygad om att fastighetsägaren fördröjt ärendet medvetet.

– Jag får känslan att han inte förstår kultur, att han tror att Highway bara är klotter. Det är otroligt viktigt att målningen sparas för framtida generationer.

För att kunna rädda målningen tog gruppen som försöker rädda Highway kontakt med Sveriges enda muralkonservator. Hon skickade, enligt Mårten Bergman, in en offert på 40 000 kronor – vilket fastighetsägaren Rågsveds Fastighets AB ansåg vara för dyrt.