Radar · Politik

Kritikstorm mot RFSL

RFSL har ännu inte svarat på de kritiska kommentarer som har strömmat in via sociala medier sedan i går.

2015 fick Amnesty International motta hård kritik för sitt ställningstagande att legalisera sexköp. Nu stormar det återigen kring den svenska sexköpslagen när RFSL har publicerat en formulering om att organisationen vill avkriminalisera sexköp.

Förra veckan, i samband med att den svenska sexköpslagen fyllde 20 år, anordnade Fuckförbundet, tillsammans med International Committee on the Rights for Sex Workers in Europe (ICRSE), konferensen “Sex work, human rights and health: assessing 20 years of Swedish model”. RFSL stod som samarbetspartner.

Fuckförbundet grundades 2017 och är förening av och för sexarbetare i Sverige och svenska sexarbetare utomlands. Föreningen vill upphäva den svenska sexköpslagen och gav i samband med konferensen ut rapporten ”20 years of failing sex workers”.

I ett pressmeddelande säger RFSL:s förbundsordförande Sandra Ehne:

– För oss som rättighetsorganisation är det en självklarhet att stå upp för att alla som har sex mot ersättning ska ha tillgång till sina mänskliga rättigheter och till en trygg vardag. Vi ser hur vår kriminaliserande lagstiftning stigmatiserar och skapar stora svårigheter och är glada över att den diskuteras och problematiseras.

RFSL har nu publicerat en pdf med ”frågor och svar om sex mot ersättning”, som förklarar organisationens syn på sexköpslagen. Där framgår att ”RFSL menar att den paragraf i brottsbalken som förbjuder köp av sexuella tjänster, sexköpslagen, bör reformeras så att köp av sexuella tjänster, av vuxna som under frivilliga former har sex mot ersättning, inte längre är kriminaliserat.”

Men formuleringen har väckt kritik; på RFSL:s instagram- och facebooksidor rasar de kritiska kommentarerna in. Nätverket Inte din hora, för personer med erfarenhet av kommersiell sexuell exploatering, har ett instagramkonto med nästan 19 000 följare. I går lades ett inlägg ut på kontot med texten: ”Nu har RFSL slutgiltligen tagit ställning mot en majoritet av alla oss som utsätts i kommersiell sexuell exploatering. De har dragit slutsatsen att det bästa samhället kan göra för oss är att avkriminalisera våra förövare, och beröva oss det minimala rättsskydd vi har idag, snarare än att stärka det.”

På RFSL:s instagramkonto har bland annat Karin ”Kakan” Hermansson kommenterat organisationens ställningstagande: ”Ni tar ju inte alls kampen!? När blev RFSL en nyliberal lobbyverksamhet? Ni pissar på människor som utsätts för prostitution, jag är så sjukt besviken på er.”

RFSL har ännu inte svarat på de kritiska kommentarer som har strömmat in via sociala medier sedan i går.