Glöd · Ledare

I riksdagen behöver vi mod och humanism

Vilket parti i Sverige skulle få flest röster om det var val i dag? Enligt Sentios undersökning i september skulle det bli Sverigedemokraterna. I de andra opinionsundersökningarna är Socialdemokraterna större, men i den nyaste från Demoskop, den 3 oktober, är skillnaden minimal. Samtidigt krymper Sverigedemokraternas nya kamrater M och KD.

På andra sidan, bland de rödgröna och mittenpartierna, står det relativt stilla. Vi väntar på något, tror jag. Någon som kan ställa sig upp och säga något annat än att vi ska stänga ute, kontrollera, straffa och kasta ut. Ett parti som istället säger att vi vill ta emot så många som möjligt, lära av svårigheterna hösten 2015 och göra det bättre nästa gång. Om någon tog det ansvaret skulle vi ha något att samlas runt.

Men Socialdemokraterna sneglar högerut i sin migrationspolitik och Miljöpartiet får inte så mycket sagt i regeringsställning. I princip finns det bara Vänsterpartiet kvar som kan försöka samla motståndet. Ska de verkligen behöva göra det själva? Ska det inte finnas någon annan motkraft? Skärp er, centerpartister, liberaler, miljöpartister och socialdemokrater. I riksdagen behöver vi mod och humanism, inte feghet.