Radar · Politik

Turkiet skickar IS-fångar till hemländer

Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu.

Turkiet inleder deportering av personer som misstänks tillhöra terrorrörelsen IS på måndag. Det är osäkert vart statslösa medborgare ska deporteras.

Uppgiften om deportering kommer från Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu enligt den statliga nyhetsbyrån Anatolia.

Säkerhetspolisen vill inte kommentera uppgifterna att Turkiet på måndag börjar deportera IS-fångar till sina hemländer.

– Vi har ingen anledning att kommentera andra länders uppgifter, säger Gabriel Wernstedt vid Säkerhetspolisens presstjänst.

– Det vi däremot kan säga är att vi generellt jobbar nära polismyndigheten och har god kunskap om eventuella återvändare.

Turkiet har under en längre tid kritiserat europeiska länder för att inte ha tagit emot egna medborgare som rest för att ansluta sig till IS och senare tagits till fånga. Ankara hotar nu att även skicka tillbaka IS-fångar vars medborgarskap dragits in i hemländerna.

– Vi säger till dem: Vi skickar tillbaka dessa personer till er, och vi börjar med det från och med måndag, säger Soylu enligt Anatolia.

Tidigare har Soylu sagt att Turkiet har fängslat närmare 1 200 utländska medborgare som ingått i terrorrörelsen IS. I de senaste insatserna i norra Syrien har man tagit 287 misstänkta medlemmar i IS.

Det internationella regelverket är otydligt vart personer som saknar medborgarskap ska skickas. Storbritannien har fråntagit omkring 100 personer deras brittiska medborgarskap på grund av delaktighet i terrorrörelser. Både Storbritannien och Frankrike har undvikit att ratificera en internationell konvention från 1961, som gör det olagligt att frånta någon ett medborgarskap.